Mire mennek a milliárdok?

A turisztikai célelőirányzatból (TC) 2012-ben a legtöbb támogatást a Magyar Turizmus (MT) Zrt. és a budapesti Forma−1-es nagydíj kapta, más célokra csak jóval kisebb összegek jutottak − derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszából, amelyet Garai István Levente MSZP-s képviselő írásos kérdésére adott.

Hungaroring

E szerint a TC eredeti kiadási és támogatási előirányzata mintegy 11 milliárd forint volt, majd az év folyamán bekövetkezett forrásátcsoportosítások, a visszaérkezett bevételek előirányzatosítása és a zárolás eredményeként a keret 12,26 milliárd forintra nőtt.

E forrás terhére az MT Zrt. a 2012-es marketingterve megvalósítására és egyéb, turisztikával összefüggő feladatok ellátására, a 2013-as marketingtevékenység előkészítésére, valamint a tavalyi szúnyoggyérítés lebonyolítására 5,07 milliárdhoz jutott a TC-ből. A támogatásnak volt eredménye: a cég 2012-ben összesen 1584 marketingakciót szervezett, szervezésében Magyarország turisztikai ajánlatai belföldön 15, míg külföldön 91 turisztikai kiállításon mutatkozhattak be, továbbá több mint két és fél ezer külföldi média- és turisztikai szakember érkezett magyarországi tanulmányútra.

Becslések szerint a külföldi újságíróknak és forgatócsoportoknak szervezett tanulmányutak nyomán megjelent cikkek és tudósítások hírértéke meghaladta az egymilliárd forintot. A nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi sajtóban megjelent (nem fizetett) hírei, közleményei és a zrt. munkatársai által adott interjúk összesen több mint 1,55 milliárd forintnyi hírértéket generáltak 2012-ben.

A másik nagy falat a Formula−1 Magyar Nagydíj 2012-es rendezői jogdíjának, közvetítői jogdíja 50 százalékának, illetve a nagydíjjal összefüggő stratégiai célok megvalósításának támogatása volt, 6,446 milliárd forint értékben. Emellett több kisebb tételre futotta még a keretből. A sármelléki repülőtér újranyitását 150 millió forinttal támogatták − a válasz szerint a reptér utasforgalma a tervezettnek megfelelően alakult, a tavalyi 15 ezres kereskedelmi utasszám idén 22-23 ezerre emelkedhet. A debreceni repülőtér üzemeltetését a TC-ből 49,3 millióval segítették tavaly.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiuma által a nemzetközi, országos turisztikai vonzerővel bíró kulturális-gasztronómiai rendezvények (programsorozatok, fesztiválok) támogatására további 100 millió forintot költöttek, szintén ekkora összeg jutott a WTCC túraautó-világbajnokság mogyoródi versenyére (a futamon 52 ezer látogató volt). A kisebb tételek közé tartozik még a Várbazár makettje elkészítésének támogatása 4,4 millió forinttal, továbbá a falusi szálláshelyek védjegyrendszere bevezetésének segítése 9 millióval.

A turizmushoz kapcsolódó vállalkozások 2012-ben megközelítőleg 3 milliárd forint szerzői jogdíjat fizettek be az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő iroda Egyesület díjszabása alapján − számolt be Navracsics Tibor, az igazságügyi tárca vezetője egy másik kérdés kapcsán.

napi.hu