Mosolygós almával köszöntötték az utazókat a Turizmus Világnapján

Turizmus Világnapja

Hazánkban negyedik alkalommal került sor a Turizmus Világnapjának megünneplésére, melynek alkalmából a fővárosban és az ország számos pontján várták apró meglepetésekkel a turistákat.

Turizmus Világnapja

A Magyar Turizmus Zrt. mind a nagyközönség, mind a szakma számára akciókat szervezett a jeles nap alkalmából, s a kezdeményezéshez ezúttal is számos szolgáltató csatlakozott.

Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár, Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Horváth Gergely turisztikai vezérigazgató-helyettes a nemzeti turisztikai marketingszervezet munkatársaival közösen köszöntötte a turistákat Budapest belvárosában. Az arra járóknak mosolygós hazai almával és csokoládéval kedveskedtek, valamint különleges, erre az alkalomra készült könyvjelzőket is osztogattak, ezzel nyilvánítva köszönetet a bel- és külföldi utazóknak azért, hogy részei a magyar turizmusnak. Ezen a napon került sor a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny budapesti kerületeinek díjkiosztó ünnepségére is, hiszen az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) a világnap kiemelt témájaként a turizmus és közösségépítés kapcsolatát jelölte meg, amely a Virágos Magyarországért mozgalomnak is kiemelt szempontja.

Faragó Péter vezérigazgató a díjkiosztó alkalmával is hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepet tölt be a turizmus Magyarország gazdaságában. Elmondta, hogy a turizmus jövedelmet és adóbevételt generál, továbbá munkahelyeket teremt. Közel 6%-kal járul hozzá Magyarország GDP-jéhez közvetlenül és közel 10%-kal indirekt módon. A turizmus közel 500 ezer honfitársunknak biztosít megélhetést, az alapágazataiban működő egyéni és társas vállalkozások száma mintegy 78 ezer.

A Turizmus Világnap sikeréhez az MT Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságai (RMI) is hozzájárultak. Magyarország valamennyi turisztikai régiójában külön meglepetésekkel készültek és régiós partnereik bevonásával ünnepelték meg az idei Világnapot. A vendégbarát akciókba bekapcsolódtak a Tourinform irodák is. A turisztikai szolgáltatók számos helyen várták apró ajándékokkal, ingyenes programokkal, kedvezményekkel a vendégeket. Az akciók között a fővárosban és országszerte éppúgy szerepeltek vezetett túrák, mint előadások, ételkóstolók, különleges sétálószínház, akciós belépőjegyek, ingyenesen igénybe vehető wellness-szolgáltatások. Néhány különleges túra egy-egy témával összefüggésben mutatta be az attrakciókat. Budapesten például Molnár Ferenc jól ismert regénye, A Pál utcai fiúk helyszíneit, vagy például a szecesszió és art deco irányzat alkotásait is fel lehetett keresni. A kínálatban barlangtúra is szerepelt, kerékpárral végigjárhatók voltak a budapesti gyógyfürdők, amelyeket építészek mutattak be. Szombathelyen a fenyőfák, vagy ókori konyha ételeinek nyomába lehetett eredni. Pécsett fáklyás városnézésre került sor. Volt, ahol süteménnyel, csokoládéval, hűtőmágnessel, pálinkával, egy üveg borral, esetleg egy dézsa meleg, sós fürdővel kedveskedtek a vendégeknek, hogy egy pohár pezsgő mellett beszélgethessenek a szabad ég alatt.

A turisztikai szakmát pénteken és szombaton is különleges városnézésre hívta az MT Zrt. a fővárosban és az ország valamennyi régiójában, amelyen hazánk napjainkban átadott új turisztikai beruházásait és fejlesztéseit mutatták be, úgy, ahogyan még nem voltak láthatóak. Szeptember 26-án és 27-én Budapesten kétféle túrát szerveztek. Mindkettő az Andrássy úti Miniversumból indult és a Színes Tűzfal túrával fejeződött be. Az egyik útvonal a Vigadót, a Művészetek Palotáját és a Várkert Bazárt érintette, a másik túraútvonalon a Parlamentet, a Zeneakadémiát, a Szépművészeti Múzeumot keresték fel. A főbb uniós fejlesztéseket vezetett túrákon mutatták be a Balatonnál, Pannonhalmán, Zircen, Bikalon, Ópusztaszeren, valamint Edelényben is.

MT Zrt