Négy új turisztikai attrakció Nógrádban

Börzsöny - NógrádSzeptember 30-án négy helyszínen, Balassagyarmat-Nyírjesen, Diósjenőn, Hollókőn és Szendehely-Katalinpusztán  összesen közel 574 millió forint értékű turisztikai beruházást adnak át. Az erdei környezetben elkészült turisztikai attrakciókhoz közel 500 millió forint pályázati forrást biztosított a Magyar Állam és az Európai Unió az Észak-Magyarországi Operatív Programon keresztül.

{module 221}

Az idegenforgalmi szolgáltatások fejlesztésére különös figyelmet fordít a nógrád megyei erdők túlnyomó részét kezelő Ipoly Erdő Zrt., amely 2005-ben készítette el saját ökoturisztikai koncepcióját, és kezdte el a most átadásra kerülő beruházásokat, melyekkel a Börzsönyben és a Cserhátban egymással összefüggő komplex turisztikai attrakció jött létre.

Balassagyarmat kedvelt pihenőhelyén, a Nyírjesben, hat évvel ezelőtt kezdődött el a 22 hektáros füvészkert kialakítása. A kert koncepciója, hogy Európa, Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi növényeit erdőtársulás szerű mutassa be a látogatóknak.
Az ÉMOP támogatásának köszönhetően a hatszáz különleges növényfajt – köztük 550 Magyarországon nem honosat – bemutató kertben, 2011-ben több kilométer hosszú, tájékoztató táblákkal szegélyezett tanösvény épült, amely három egyedi fahídon vezet át. Emellett egy 15 hektáros Vadaspark is létrejött, valamint korszerű erdei játszótér, fedett, erdei foglalkoztató, mozgáskorlátozottak részére parkoló, vizesblokk továbbá sportpálya épült a területen.

A diósjenői erdőgondnoki ház körüli 4 hektáros területen jött létre a Diósjenői Erdei Szabadidőpark. Az uniós forrás révén a parkerdei környezetben, a Börzsöny erdeinek sokszínűségét idéző, tájékoztató táblákkal jól ellátott sétaút épült, amely egy különleges fahídon is átvezet. Az út mentén pihenőhelyek, játszóterek, sportpályák, állatsimogató és minigolf pálya várja a kirándulókat. A csoportosan érkezőket fedett rendezvénytér, a piknikezni vágyókat szabadtéri tűzrakó helyek fogadják. A látogatók kényelmét a Börzsönyről tájékoztató információs pult, erdei teázó, a környék termékeit kínáló ajándékbolt, és kulturált mosdók szolgálják.

Hollókő közelében, a szomszédos Rimócra vezető erdei út mellett egy hatalmas fahídon át megközelíthető tanösvény épült, amelyet a környék  élővilágát bemutató tájékoztatótáblák, pihenőhelyek, erdei játszó- és tornaeszközök egészítenek ki.

Szendehely-Katalinpusztán az elmúlt években készült el a Gyadai tanösvény, a madártani ösvény, majd az óvodásoknak ajánlott „Legyél te is kis erdész”,  élményösvény. Most a sikeres ÉMOP pályázatnak köszönhetően, a tanösvények kiindulópontjánál, két futballpályányi területen épült fel a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola. Sportpályák, játszóterek, pihenőtó, szabadtéri tűzrakóhelyek, erdei teázó és bolt, kulturált mosdók illetve parkolók mellett régi erdei mesterségeket bemutató műhelyek, csoportfoglalkozásokra alkalmas termek, kiállítótér, méhészeti bemutató és egy osztály befogadására alkalmas szálláshely várja a jövőben a kirándulókat.

Egy hatalmas modell is áll a parkban, amibe belépve, egy fa belsejébe jutunk, és megérthetjük a növény működését. A „Tölgyfa élete” című kiállítás pedig egy fa életciklusán keresztül enged bepillantást a naszályi gyertyános-tölgyesek életébe, és az erdészek munkájába.

{module 221}