A Pestről érkező utasokat úgy kell kezelni, mintha unión kívülről jönnének

A Pestről érkező  utasokat úgy kell kezelni, mintha unión kívülről jönnének A Ferihegyi repülőtér elbukott a hazánkat is ellenőrző repülésbiztonsági, úgynevezett ICAO-felülvizsgálaton. Erről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatta a Budapest Airport Zrt.-t.

Az Európai Unió (EU) úgy döntött: a Budapestről érkező járatok utasait úgy kell kezelni, mintha unión kívüli, azaz egy harmadik világbeli országból érkeznének. Ez a következménye annak, hogy átfogó biztonsági ellenőrzést végzett a Ferihegyi nemzetközi repülőtéren a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (International Civil Aviation Organization, ICAO), az ENSZ repüléssel foglalkozó ügynöksége.

Az illetékesek egy átfogó audit utóellenőrzését tartottak Ferihegyen, és megállapították: a repülésbiztonság általuk feltárt hiányosságait nem javította ki a repülőtér üzemeltetője. A BA a legfrissebb belső hírlevelében közölte: számos területen azonnal orvosolták a dolgozókkal együtt a technikai jellegű hiányosságokat, az érintett magyar hatóságok értékelése szerint további lépésekre van szükség, különösen az utasbiztonsági és a biztonsági ellenőrzés területén.
A kedvezőtlen változás elsősorban az uniós, tehát a schengeni repülőtereken átszálló utasokat érintheti, akiknek – a jelenlegi forgalom tizedének – ismételt biztonsági ellenőrzésen kell átesniük. Ez az utasoknak kényelmetlenséget, a légitársaságoknak pluszpénzt jelent, mert nő az átszállási idő. Arról nem is beszélve, ha az átszálló utas lekési a csatlakozást, a légitársaságnak – amelyik gépére Budapesten szállt fel az utas – kártérítést kell fizetnie.

A BA közlése szerint körülbelül 6 hét alatt tudják úgy orvosolni a hibákat, hogy az a nemzetközi ellenőrző szervezetek részére elfogadható legyen.