Sínen az MT Zrt.

Sínen az MT Zrt.A vendégforgalom eredményeinek további javítása érdekében összehangolja tevékenységét a MÁV-START Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. A Turizmus Világnap alkalmából ennek jegyében Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója és Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgatója stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás egyrészt kiterjed a hazai turizmus belföldi utazóközönség körében való népszerűsítésére, másrészt külföldre irányuló marketingkommunikációs célokat szolgál. A vasút növekvő szerepet tölt be a turizmusban: tartóssá vált az a kedvező tendencia, miszerint folyamatosan nő azoknak a száma, akik a vasutat választják utazásaikhoz, és dinamikusan nő az általuk megtett távolság is.

{module 221}

A Magyar Turizmus Zrt. és a MÁV-START Zrt. között létrejött stratégiai együttműködési megállapodás célja egyrészt, hogy erősítsék a magyarországi úti célok ismertségét, ösztönözzék a turisztikai bevételek növekedését, valamint elősegítsék a MÁV-START Zrt. belföldi utasforgalmának bővülését. Ennek jegyében a két társaság közös marketing-kommunikációs akciókat szervez a hazai turizmus élénkítése és a belföldi vasúti utasforgalom növelése érdekében. Az együttműködés részeként az MT Zrt. és a MÁV-START Zrt. egyezteti a közös marketingaktivitások során alkalmazott üzeneteit, továbbá prezentációk, sajtótájékoztatók alkalmával, valamint a sajtóközleményeikben is lehetőség szerint megemlítik egymást. Mindezen kívül saját online és egyéb médiafelületeiken népszerűsítik Magyarországot és hazánk turisztikai régióit, illetve a MÁV-START Zrt. szolgáltatásait.

A stratégiai együttműködési megállapodás a MÁV-START Zrt. és az MT Zrt. partnerei közötti szakmai kapcsolat és együttműködés elősegítésére és hatékonyabbá tételére is kiterjed. Ennek érdekében olyan közös, a belföldi turizmus növelését célzó marketingakciókat szerveznek, amelyekbe partnereiket is bevonják. A megállapodás keretében a két társaság továbbá megosztja egymással az utasforgalommal, utazási szokásokkal, utazási motivációkkal kapcsolatos publikus adatokat, kutatási eredményeket és tanulmányokat is.

A benzinár és a vasúti szolgáltatások színvonalának emelkedése egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy egyre többen választják a vonattal való utazást. A MÁV-START Zrt. adatai szerint 2012. első hat hónapjában közel 72 millióan utaztak vonattal, ami 800 ezerrel több utast jelent 2011 azonos időszakához képest. Az év első felében a fizető utasok 68 millió kilométerrel többet utaztak, mint az előző év hasonló időszakában.

A nemzetközi utasforgalom is jelentősen megélénkült, összességében közel 86 ezerrel több utas választotta a vasutat nemzetközi utazásaihoz az idei első félévben a tavalyi év azonos időszakához képest. Az utazási szokásokhoz alakított menetrend és a kedvezményes ajánlatok is hozzájárultak a forgalom számottevő bővüléséhez. Jelentős, közel 57 ezerrel több beutazó nemzetközi utas jelent meg a vasúthálózaton, akiknek nagy része Ausztriából (+26%), Németországból (+32%), Ukrajnából (+70%), Svájcból (+37%) és Csehországból (+28%) érkezett hazánkba. Az utasok között egyre népszerűbb az internetes jegyvásárlás.

{module 221}