Rövid hírek 2012.10.05.

GSZT Rövid HírekMár foglalhatók a jegyek a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztiválra

Megújult a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapja, már foglalhatók jegyek a jövő évi fesztivál kiemelt programjaira.

Magyarország legrangosabb összművészeti fesztiválja 2013-ban március 22. és április 7. között várja a hazai és külföldi közönséget, olyan világsztárokkal, mint Patricia Petitbon és a Münchner Kammerorchester, Joshua Bell és az Academy of St Martin in the Fields, Marc Minkowski és a Le Musiciens du Louvre – Grenoble, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent.

{module 221}

Új kiállítás a Kempinskiben

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest szeptember 26-án nyitotta meg PELLES RÓBERT képzőművész kiállítását.

*****

Díjazták az Annabellát

A balatonfüredi Hotel Annabella kapta idén a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által alapított Idősbarát Szálláshely díjat.

A 2005-ben alapított elismerést azoknak a szálláshelyeknek ítélik oda, amelyek több minőségi szolgáltatást illetve programot biztosítanak az idősebb korosztályok számára. A díjakat minden évben az Idősek Világnapja alkalmából tartott rendezvényen adják át ünnepélyes keretek között. A Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Szövetsége kezdeményezésére alapított díjat idén Vászolyi Judit igazgatónő vette át a Belvárosi Színházban tartott ünnepségen.

A Hotel Annabella idén kétszer is helyet adott az „Életet az éveknek” nyugdíjas fesztiválnak, a teltházas, jó hangulatú  rendezvények valószínűleg közrejátszottak a díj odaítélésében. A Danubius szállodalánc két füredi hotelében, az Annabellában és a Marinában idén is jó szezont zártak, az augusztus végi adatok szerint a tavalyi évhez képest közel tíz százalékkal nőtt a forgalom. A vendégéjszakák száma is jól alakult, a két szállodában minden eddiginél többször volt teltház. A belföldi vendégek idén jellemzően 4-5 napot töltöttek a hotelekben.

MTI

*****

Közép-Európai Sommelier Bajnokság

A Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 2012. szeptember 30. – október 1. között a Szigetközben, a Dunakiliti Diamant Hotelben rendezte meg az első profi Közép-európai Sommelier Bajnokságot. A Bajnokságra hat ország hét delegációja nevezett, így 14 versenyző indult a megmérettetésen.

A kétnapos verseny célja a közép-európai országok sommelier-jeinek szakmai tapasztalatcseréje, nemzetközi rutinjuk fejlesztése verseny körülmények között.

A Magyar Sommelier Szövetség az első alkalommal megrendezett versennyel új alapokra kívánja helyezni a résztvevő  országok szakmai szervezeteinek és dolgozó sommelier-jeinek kapcsolatát annak reményében, hogy ezzel sikerül egy tradíciót elindítani és annak fejlődésében, kiteljesedésében hosszú távon partnerként részt venni. Cél továbbá a különböző országok sommelier szövetségei együttműködésének kiteljesítése, a sommelier tagok ismereteinek bővítése, naprakész szakmai tudás kialakítása.

A versenyen és a kísérő rendezvényeken tizenhét magyar borászat legszebb boraival ismerkedhettek meg a versenyzők és az érdeklődő közönség.

A verseny kétfordulós, hivatalos nyelve az angol. Az első napon az elődöntőre került sor, amelynek során a versenyzők két feladatcsoportot oldottak meg. Az első feladatcsoportban 25 kérdésből álló tesztet töltöttek ki és két bort írásban jellemeztek, valamint két párlatot kellett felismerniük. A második feladatban egy bort dekantáltak. Az elődöntő zártkörű, azon csak a versenyzők és a zsűri vett részt.

A zsűri nemzetközi, elnöke Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség Elnöke.

Az elődöntő első három helyezettje került a másnapi döntőbe. A döntőben a résztvevő versenyzők több feladatot oldottak meg. Pezsgőt kínáltak, adott ételsorhoz komplett italsort ajánlottak, hibás borlapot javítottak ki, 3 bort és 5 párlatot kellett felismerniük illat- és ízjegyek alapján, valamint egy vörösbort dekantáltak és szolgáltak fel. A verseny egy közös „meglepetés” feladattal zárult.

A nemzetközi zsűri pontozással alakította ki a végső sorrendet. A verseny győztese elnyeri és viselheti a Közép-Európa Sommelier Bajnoka 2012 címet.

*****

Újabb négycsillagos a belvárosban

Az Estilo Fashion Hotel Budapest**** ugyan már nyár eleje óta üzemel, az ünnepélyes megnyitóra szeptember végén került sor.

A Mellow Mood Hotels legújabb négycsillagos fashion szállodája a Váci utcában található. Az ünnepélyes megnyitón megmutatták a szálloda egyedi tervezésű és színvilágú szobáit, és beszédet mondott a polgármester, valamint az ügyvezetők is.

Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja a magyar-jordán kétoldalú kapcsolatok erősödéséről beszélt. Emlékeztetett, hogy a Mellow Mood Hotels ügyvezetői, Sameer Hamdan és Zuhair Awad nemrég megkapták a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetést.

A két ügyvezető rövid köszöntőjében kiemelte: szívesen viszik hírünket az egész világban. A magyarokat tehetséges és kedves népként aposztrofálták, és az összes kollégájuknak köszönetet mondtak a sikerekért.

Az Estilo Fashion Hotel Budapest**** hat emeletes épületében 70 egyedileg tervezett, kényelmes, elegáns, színes, esztétikus, jól felszerelt szoba található. A Mellow Mood hotelekre a karakteres színválasztás jellemző – a budapesti szállodában a vibráló kék, a piros és a fehér szín dominál.

*****

Újranyit Budapesten a tunéziai turisztikai képviselet

A Napi Turizmus értesülése szerint jövő év elején, legkésőbb márciusig újra megnyílik a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal tavaly bezárt képviselete. Az évekig sikerrel üzemelő iroda bezárásának indoka tavaly az volt, hogy az évi utasszám Magyarországról 50 ezer fő alá csökkent, és irodákat csak az 50 ezer utasnál nagyobb forgalmat generáló piacokon működtetnek.

Leith ben Zakour, a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal bécsi irodájának hazánkért és Romániáért felelős igazgató-helyettese arról tájékoztatta a lapot, hogy megszületett a hivatalos döntés: jövőre újranyílik az iroda. Hogy hol lesz a képviselet, azt még nem lehet tudni, de az iroda vezetője Leith Ben Zakour lesz, aki Budapestre költözik emiatt.

*****

Budapest legbarátságosabb pincére

Sokat érő mosoly a pincér mosolya. A barátságos pincér egy étteremnek „aranyat ér”. Ezt ismerte fel a Pincér Akadémia és megszervezte Budapest legbarátságosabb pincére akciót.

A kitüntető címet Forintos Gábor, a Zila kávéház és étterem felszolgálója érdemelte ki, ő lett Budapest legbarátságosabb pincére. A versenyzők több mint 4700 szavazatot kaptak, az akció weboldalára több tízezren kattintottak.

Az eredményhirdetéskor a Pincér Akadémia ügyvezetője Horváth Tibor szomorúan jegyezte meg, hogy ebben az évben csak 14 felszolgáló  indult a címért, holott Budapesten több száz étterem működik.

{module 221}