Turizmus Világnap – szeptember 27.

Mosolygós, vidám arcok, lelkes résztvevők, elégedett vendégekMosolygós, vidám arcok, lelkes résztvevők, elégedett vendégek: óriási siker volt 2011-ben a Turizmus Világnap, melyet a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, a turizmusban dolgozók és a turisták első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal ünnepeltek meg hazánkban. A vendégek elégedettsége olyan figyelmességeken is múlik, mint a vendégbarát viselkedés vagy egy egyszerű mosoly, ezért a Magyar Turizmus Zrt. második alkalommal is meghirdette szakmai partnerei körében a szeptember 27-i Turizmus Világnap akcióihoz való csatlakozási lehetőséget. Az MT Zrt. felhívására ismét megmozdult a szakma. Országszerte közel 100 szakmai partner: turisztikai szolgáltatók, különböző szervezetek, programgazdák és magánszemélyek sorakoztatták fel kreatív ötleteiket arra vonatkozóan, hogy mivel kedveskednek vendégeiknek ezen a napon.

{module 221}

Az MT Zrt. tavaly indított kezdeményezésének célja, hogy legyen a Turizmus Világnapja minden évben az a nap, amikor kiemelt figyelemben részesítjük a belföldi és külföldi vendégeinket. Hosszú távon azonban a társaság azt szeretné elérni, hogy ne csak ez a nap legyen Magyarországon a turizmus napja. Egy kedves mosoly, néhány kedves szó, az előzékeny és segítőkész magatartás ugyanis nem kerül semmibe!

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. Ehhez kapcsolódva az MT Zrt. tavaly hagyományteremtő szándékkal, nagyszabású vendégbarát akciót hirdetett, melynek sikerén felbuzdulva idén újra megünnepelik hazánkban a Turizmus Világnapot.

A cél ezúttal is a turisztikai szakma és a hazai lakosság figyelmének felhívása a vendégszeretet, a vendégbarát viselkedés jelentőségére, a folyamatos szemléletformálás szükségességére. Az akcióval tudatosítani kívánják a szervezők, hogy a turizmus milyen fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban, hiszen közel 400 ezer embernek biztosít munkát közvetlenül és 1322 milliárd forinttal járul hozzá a GDP-hez.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete az idei Turizmus Világnap központi témájaként a turizmus és a fenntartható energia kapcsolatát emeli ki „Tourism & Sustainable Energy: Powering Sustainable Development” címmel.

A második Turizmus Világnap akcióiban való részvételre a Magyar Turizmus Zrt. ismét a legnagyobb szakmai szervezetek és a turisták fogadásában közvetlenül érintett legnagyobb cégek és stratégiai partnerei bevonásával ösztönözte a turisztikai szakma képviselőit, hogy saját maguk által kitalált aktivitással vegyenek részt a vendégbarát kezdeményezésben. Idén a szeptember 27-ei napon kívül, a belföldi turizmusban érintett szolgáltatók szeptember 29-én, tehát a szombati napon is csatlakozhattak a kezdeményezéshez.

Az MT Zrt. által meghirdetett határidőig (2012. szeptember 17-ig) szakmai szervezetek és szövetségek kérték fel tagjaikat a csatlakozásra, továbbá különböző szolgáltatók, programgazdák képviselői is elárasztották kreatív ötleteikkel a nemzeti turisztikai marketingszervezetet arra vonatkozóan, hogy milyen, külön erre az akcióra kitalált kedvességgel, figyelmességgel, apró ajándékkal lepik meg vendégeiket az idei Turizmus Világnapon.

A Turizmus Világnap keretében, szeptember 27-én rendezték meg, 10.00 órától az „Év Ökoturisztikai Létesítménye” díjátadó ünnepséget.

Ezt követően, 11.30 és 12.30 óra között Horváth Gergely vezérigazgató az MT Zrt. munkatársaival együtt, a sajtó jelenlétében – a vendégszeretet szimbólumaként bevezetett, szíves Magyarország logóval ellátott – kis „szeretet” csokoládékat, a Világnapra készített lufikat, valamint térképeket és egyéb turisztikai kiadványokat osztogatott a turistáknak a Vörösmarty téren, a Gerbeaud Ház előtt.

Az MT Zrt. munkatársai a város három helyszínén – Vörösmarty tér, Vigadó tér és Erzsébet tér – találkoztak a turistákkal, akiknek csokoládéval és egyéb apró ajándékokkal kedveskedtek, 10 és 16 óra között.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasai is meglepetésekben részesültek. A repülőtéren Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, Horváth Gergely, az MT Zrt vezérigazgatója, valamint Hrabovszky Zsolt, a társaság nemzetközi értékesítés ösztönzés igazgatója fogadta „szeretet” csokoládéval az utazókat 13.00 és 14.00 óra között.
Ezt követően Horváth Gergely vezérigazgató köszönti Magyarországon a Rákkutatás Gyógyszerészet Európai Konferenciájának (European Conference of Oncology Pharmacy 2012) résztvevőit, a Novotel Budapest Congress Centerben. A helyszínen az MT Zrt. Magyar Kongresszusi Igazgatóságának munkatársai a köszöntő szavakon kívül csokoládéval kedveskedtek a vendégeknek.

A Turizmus Világnap hivatalos magyarországi zárórendezvénye, a Tourism Day 2012, a Symbol Budapestben, 22.00 órától került megrendezésre.

{module 221}