Stratégiai megállapodás

A hazai fenntartható turizmus megvalósítása érdekében szorosabbra fűzi együttműködését a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. az idén. Ennek jegyében Dr. Rácz András, környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgatója stratégiai megállapodást írt alá március 1-jén, az Utazás 2012 – 35. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon. A két szervezet együttműködik a hazai nemzeti parkok és egyéb védett természeti területek, gazdag természeti és kulturális örökséggel rendelkező tájak védelme, valamint az ide irányuló turizmus népszerűsítése érdekében.

 

{module 221}

A közös célok megvalósítása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ökoturizmusért és természetvédelemért felelős Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turizmus (MT) Zrt. 2007 óta szorosan együttműködik egymással. A közös munkának köszönhetően a természeti és kulturális örökségben gazdag régiók, különösen a nemzeti parkok egyre nagyobb szerepet kapnak az (öko)turisztikai programok kínálatában. 

A március 1-jén kötött megállapodás értelmében a két szervezet közreműködik a védett természeti értékek és tájak, kiemelten a kulturális örökséggel rendelkező területek megismertetésében, népszerűsítésében, valamint kölcsönösen elősegítik a belföldi öko- és kulturális turizmus témájú, közös kiadványok megjelentetését is. A VM és az MT Zrt. ezen kívül összefogásban valósítja meg a látogató- és családbarát szempontok érvényesítését az ökoturisztikai létesítmények tervezésekor és kialakításakor, valamint a közös programok (pl. „Az év ökoturisztikai létesítménye”) megszervezésénél. 

A megállapodás szerint a két szervezet együttesen valósítja meg a belföldi védett természeti területekre, főként a nemzeti parkokba irányuló turizmushoz (ökoturizmus) kapcsolódó közös terveit. Idén is folytatódnak az olyan sikeres közönségrendezvények, mint például a Magyar Nemzeti Parkok Hete. 
Az idei évre kötött stratégiai együttműködéssel a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. hozzájárul a fenntartható turizmus magyarországi megvalósításához.

{module 221}