Tavi tervek a Mátrában

Az ország legmagasabban fekvő természetes tava, a mátrafüredi Sás-tó, pusztán földrajzi helyzeténél fogva kezdettől kíváncsiságot ébreszt a kirándulókban. Ám a hegyek között húzódó, meglehetősen tekintélyes kiterjedésű vízfelület ennél jóval többet kínál régóta! Hangulatos csónakázásra biztat, mesterséges kis szigetei az őket összekötő faragott fahidacskákon át kedves, romantikus sétára, pihentető álmodozásra csalogatják a turistákat, a tóparti zöldvendéglő és a terebélyes kemping csöndet, kikapcsolódást, feltöltődést vágyó látogatóit.

Mindezeknél és a csodás táj messzire kitekintést adó, felhők felé nyújtózó toronynál sokkal több élményben ugyan nemigen részesül az érkező, mégis számosan vannak a visszatérők, közöttük, akik újabb társakat is hoznak magukkal minduntalan e hely felfedezésére, megszeretésére. S valójában nincs is szó a Sás-tói pihenőhely jelentősebb fejlesztéséről. Inkább csak a meglévő értékeket próbálják az ide kívánkozók nagyobb kedvére, megelégedésére csiszolni. Ugyanis a terület gazdája, a gyöngyösi önkormányzat sem dúskál éppen az anyagi lehetőségekben, a kisebb lépéseknek is örül, ha megteheti. Ennélfogva többnyire felújításokra gondolhat hivatala, jobbára tervekkel kecsegtethet.

A legfrissebb pályázat sikerének reményében kerülhet sor a kedvelt hegyi tó állapotának alaposabb helyreállításra, medrének iszapkotrására, a túlburjánzott sás rendbetételére, az említett hidak legszükségesebb kijavítására, a tavat tápláló vezeték alkalmasabbá tételére.

Ugyanekkor a gazda szeretné még például akadálymentesíteni is a parkolót, ahonnan új tanösvény vezethetne majd a tó felé. A kirándulók, az üdülővendégek kedvére – apróságaik örömére – erdei játszótér létesítésével is számolnak a városházán. Korszerűsíteni kívánják a kilátót, s a torony első szintjén távcsövek felszerelésével próbálnak biztosítani az itteni, értékes madárvilág alaposabb megfigyelését.

S nem titkolt vágy Gyöngyösön az sem, hogy korszerűbb, biztonságosabb legyen a Sás-tói közvilágítás is, rekonstrukcióra kerüljön végre a jelenleg kifogásolható nyilvános illemhely. Ha pedig a pénzügyi lehetőségek engedik: a vendégek kielégítőbb kiszolgálásához új turisztikai központ is nyílik a kempingnél további szociális helyiségekkel együtt. További tájékoztató, információs táblákkal könnyítik az eligazodást a tájon, míg az égbolti barangolásokhoz kis csillagvizsgáló építésével bővítik a helyi szolgáltatásokat.

Gyóni Gyula