Válasz a Válságra

A Turizmus-Vendéglátás ÁPB programsorozataA Turizmus-Vendéglátás ÁPB június 9-én tartotta meg a Válasz a Válságra programsorozat aktuális konferenciáját, melynek alcíme „A szállodai értékesítési tevékenység hatékonyabbá tétele” volt. A Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság nevében a VIMOSZ elnökhelyettese, Dömötör Miklós nyitotta meg és moderálta a programot. A rendezvény fő mozgatója az volt, hogy a vállalkozások legnagyobb értékét, a jól képzett személyzetet a válság ellenére próbálják megőrizni.

A rendezvénysorozat korábbi elemei ehhez az egyéb költségek csökkentésére tett javaslatokkal próbáltak hozzájárulni. A mostani rendezvény az értékesítés helyzetfelmérésével és gyakorlati javaslatokkal kívánt segítséget nyújtani az értékesítés növeléséhez, így közvetetten a munkahelyek megtartásához.

A rendezvény első felében főként a szállodai értékesítés jelenlegi helyzetét, és a válság idején jelentkező illetve kicsúcsosodó problémákat bemutató előadások hangzottak el, míg a második részben a felvázolt problémákra megoldásokat nyújtó, a gyakorlatban is jól alkalmazható módszerek ismertetéséé volt a főszerep.
Győrffy Anna, turisztikai tanácsadó és egyetemi oktató a magyar szállodaipar aktuális állapotát mutatta be, majd néhány javaslatot is megfogalmazott a kialakult problémák kezelésére. Előadásában hangsúlyozta, hogy ma a magyar szállodaipar áralkalmazásában teljes a káosz; az áraknak nincs semmiféle eligazító szerepük a vendégek szempontjából. Az árpolitika legfontosabb kérdése az lett, hogy a szállodák a konkurencia árai alá ígérjenek. Az 5 csillagos szállodák 3 csillagos áron kínálják szobáikat, ami példátlan, és még így is csak 50%-os töltéssel működnek.

A vendégek fejében tovább növeli a kuszaságot, hogy megszűnt a szállodák osztályba sorolási kötelezettsége, így csillaggal ellátott és anélkül működő házak egyaránt megtalálhatók a piacon, s nem lehet tudni, melyiktől milyen szolgáltatási színvonalra számíthat a vendég. A szolgáltatások minősége egyébként is lejtőre került az utóbbi időszak költségcsökkentő megoldásai révén (létszámcsökkentés, karbantartási munkák elmaradása). Győrffy Anna arra is felhívta a figyelmet, hogy a vendégek vonzásában és megtartásában nemcsak a szállodáknak, a szállodai értékesítésnek van nagy szerepe. Az önkormányzat és az állam turizmus-orientált magatartására is szükség van, hogy az a környezet, ahol a turista megfordul, vonzó legyen számára. A hozzánk érkező turista ugyanis elsősorban nem egy szállodát, hanem egy desztinációt választ ki, és a megtapasztaltak együttesen alakítják a véleményét. A szállodai vezetők számára ajánlásként azt fogalmazta meg, hogy tudatosítsák munkatársaikban: a szállodában mindenki értékesítési tevékenységet végez, a szobaasszonytól a recepcióson át az igazgatóig. A tökéletesen elvégzett munka minden szinten hozzájárul a vendég elégedettségéhez, míg a hanyagság rossz szájízt hagy benne, és negatív irányban formálja a véleményét. Visszatérő vendégek csak elégedett vendégekből lesznek, valamint nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az új vendégek nagy része ismerősök ajánlásán keresztül keres fel egy-egy úticélt, azon belül pedig egy-egy szállodát.

Niklai Ákos a HOTREC vezetőségi tagjaként előadásában többek között a válság hatására kialakult európai trendekről beszélt. Kiemelte, hogy az elmúlt, lassan két évben erősen visszaesett az európai országok turizmusa. A trend megfordítására jelenleg az euró dollárral szembeni gyengülése lehet pozitív hatással, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Európának tisztában kell lennie azzal, hogy vendégeinek 80%-a nem a tengerentúlról vagy Ázsiából, hanem az öreg kontinensről érkezik, s az érintett vállalkozásoknak értékesítési tevékenységüket is ennek megfelelően kell megtervezniük. A 2010-es év kilátásait illetően az európai országok nagyon visszafogottak: a többség a vendégforgalom stagnálását várja, míg Svájc és Franciaország némi javulásra, Németország enyhe visszaesésre számít az idei évben. Niklai Ákos azt is elmondta, hogy az egyes országok gazdaságpolitikája nagyban meghatározza az adott ország turizmusának teljesítményét. Az alkalmazott eszközök közül kihangsúlyozta az alkalmazott áfakulcs mértékének szerepét, az adófizetés ütemezésének lehetőségeit, valamint a kedvezményes hitelekhez való hozzájutás feltételeit. Az európai szállodák a válság idején a költségcsökkentő és hatékonyságnövelő megoldások alkalmazását részesítették előnyben, ezen belül is a munkaerő-gazdálkodás javítását célzó intézkedések voltak népszerűek.

A Magyar Turizmus Zrt-t képviselő Kincses Márk stratégiai marketing titkár előadása részben már átvezetett a délutáni program gyakorlati megoldásaihoz. A társaság bel- és külföldi marketingtevékenységének bemutatásán túl azokat az értékesítést támogató kampányokat is bemutatta, melyekkel az egyes régiók turizmusának fellendülését kívánják elérni, s melyekhez folyamatosan várják az érdeklődő szállodák csatlakozást.

A konferencia gyakorlati megoldásokat bemutató részét is nagy érdeklődés övezte. Győrffy Anna praktikus tanácsait követően Vajda Éva, az iWebma Kft. ügyvezetője és Maráczi Gábor, a Magyar Szállodaszövetség elnökhelyettese avatta be a résztvevőket a hatékony internetes marketing rejtelmeibe.

Vajda Éva a marketingköltségek okos és hatékony felhasználására hívta fel a figyelmet, ismertetve azokat az alapvető hibákat, melyeket az elektronikus marketing stratégia kialakítása során elkövetnek a vezetők. Hangsúlyozta a jól elkészített és folyamatosan karbantartott szállodai honlap fontosságát, és bemutatott néhány olyan szempontot, amely alapján eredményesebbé tehető a házak internetes jelenléte.

Maráczi Gábor az utóbbi időben nagy népszerűségre szert tett közösségi média és a szállodai szolgáltatásokat értékelő oldalak szerepéről, az alkalmazásukban rejlő lehetőségekről és a hozzájuk kapcsolódó veszélyekről beszélt. Előadásában rávilágított arra, hogy ezek a fórumok lassan megkerülhetetlen tényezővé válnak az internetes marketingben, hiszen a potenciális vevők már ma is nagy arányban a világhálóról gyűjtik be számukra fontos információkat. A turisztikai szolgáltatás megfoghatatlanságánál fogva óriási szerep jut a mások által kialakított és e különböző oldalakon közzétett véleményének. Az interneten keresztül történő értékesítés is mind nagyobb részt kér magának az értékesítési tortán belül, ezért kiemelten kell foglalkozni az elektronikus értékesítés lehetőségeivel is.

A nap folyamán a konzultációk során is értékes gondolatok merültek fel. Kiemelendő a Szállodaszövetség titkárának, Kovács Istvánnak a hozzászólása, aki alapos elemzést adott a szállodák jelenlegi helyzetének hátteréről, felvázolta a szállodák gondjainak okait, és az aktuális piaci folyamatokat.

A rendezvény zárszavát az ÁPB munkavállalói oldalának képviselője, Mosonyi József, a VISZ elnöke mondta el, s reményét fejezte ki, hogy az itt elhangzottak mihamarabb széles körben hasznosításra kerülnek és nagyszámú munkahely őrizhető meg.