Teljessé vált a látvány a gyöngyösi a Mátra Múzeumban

Gyöngyös, Mátra MúzeumGyöngyös – várospusztító tűzvészei miatt, sajnos roppant kevés – műemlékeinek egyike a régi, de máig eredeti nevén emlegetett Orczy-kastély, amely önmagában érdemes lenne arra, hogy a sétálgatók ne csupán ránézzenek, hanem falai közé is bekíváncsiskodjanak. Hiszen a korábbi barokk épület felhasználásával született klasszicista remek elhanyagoltabb állapotában sem volt jelentéktelen csábító a mátraalji település főutcáján.

Különösen azokban ébresztett nagyobb érdeklődést, akik többet is hallottak, tudtak róla. Mivel mostani formájára a felvilágosodás jeles irodalmárának, a bárócsalád ismert költőjének, Orczy Lőrincnek hasonló nevű unokája építette. Míves vaskerítését a megrendelő főnemes tiszt – a hagyomány szerint – a napóleoni háborúk idején zsákmányolt francia fegyverekből kovácsoltatta. Aztán a viharos történelem során itt talált szállásra I. Sándor cár, később pedig 1849-ben a Kossuth Lajos jelenlétében tartott haditanácsról innen indult fényes tavaszi hadjáratára Görgey Artúr tábornok. A hely immár több, mint fél évszázada a Mátra Múzeumnak ad otthont. S ez az intézmény valójában jelenünkben éli igazi virágkorát!

Négy esztendeje kezdtek a régóta várt nagy rekonstrukcióhoz. Az eltelt időszakban pedig uniós és hazai pályázatokon elnyert pénzekkel támogatva, összesen 2,6 milliárd forintból – a legmagasabb szintű elismerés mellett! – szemet, szívet gyönyörködtetőn felújították az öreg kastélyt és felfrissítették, tóval, szigettel, hidakkal, zenepavilonnal formálták maibbá egykori angolparkját. Ugyanekkor a díszkertben további építészeti remekekkel is gyarapították a múzeum értékeit. Az impozáns főépület rendbetételét, megszépítését berendezését követően antikváriumok hosszú sorával ölelt pálmaházhoz csatlakoztatva, csodálatos természettudományi pavilonnal tették teljessé a látványt az idei október végére.

A közelmúltban felavatott, s azóta a nagyközönség által is látogatható új, elegáns létesítmény már puszta kialakításával megragadja a belépőt! A belsőépítészet valóságos bravúrjaként három emeltet fog át egy körülépített, már második életét élő kocsánytalan tölgyfa, tövénél a Mátra csapatnyi állatát vigyázva lombjai alatt. Ám az épületszinteken bemutatott rendkívül változatos és gazdag természettudományi gyűjtemény egészének a megtekintése valódi élmény! Méltán számíthat az érdeklődés erőteljesebb élénkülésére.

Gyóni Gyula