Tulajdonjog fenntartás, mi is ez?

Az adásvétel lebonyolításánál gyakran hallhatjuk azt a kifejezést, hogy az eladó tulajdonjog fenntartással él. A tulajdonjog fenntartás nem csak az ingatlan adásvételnél használható. De pontosan mit is jelent ez?

Milyen a legutóbbi hírlevél?A tulajdonjog fenntartásra lényegében akkor kerülhet sor, ha a vevő nem tudja kifizetni egy összegben a teljes vételárat.

De mi a helyzet, ha a vevőnek nincs annyi pénze, hogy a teljes vételárat azonnal kifizesse? Méltánytalan lenne az eladóval, ha ilyenkor is azonnal a vevőre szállna a tulajdonjog. Ilyenkor folyamodhatunk a tulajdonjog fenntartásához.

Figyelni kell rá, hogy e jogot kikötni, csak a szerződés megkötésekor, és csakis írásban lehet. Ha erre nem kerül sor, később már nem tudjuk orvosolni ezt a hibát.

Az eladó azonban nem tarthatja fenn e jogát a végtelenségig, legfeljebb a vételár teljes kiegyenlítéséig. Ennek ideje alatt a vevő az ingatlant vagy az adásvétellel megszerezni kívánt más vagyontárgyat nem terhelheti meg, és nem adhatja el.

A gyakorlatban nem ritka, hogy az eladó egy ügyvédnél letétbe helyezi a tulajdonjog bejegyzéséhez hozzájáruló nyilatkozatot. Ez mindkét fél számára egy biztosíték lehet. Így amikor az eladó hozzájut a teljes összeghez, erről értesíti az ügyvédet, aki az okiratot átadja a vevőnek, illetve ingatlan esetén a földhivatalhoz is benyújthatja. Ezzel ráadásul még le is veszi a vállunkról az ezzel kapcsolatos teendőt.

A tulajdonjog fenntartás azonban nem csak az eladót védi. Ingatlan adásvétel esetén, ha a vevő  nem tudja kifizetni a teljes vételárat, neki sem rossz, ha az ingatlanra bejegyzik a tulajdonjog fenntartást. Így legalább bárki számára egyértelmű, hogy az ingatlanra már kötöttek adásvételi szerződést és így az eladó már nem tudja újból eladni az ingatlant további pénz reményében.

Üzleti Fórum