Turizmus eredmények

Trendfordító év volt a turizmusban a tavalyi, a KSH által közzétett január-novemberi adatok szerint ugyanis Magyarországra egyre több külföldi vendég érkezik, miközben a belföldi vendégek száma is nő – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára Budapesten.

Horváth Viktória hangsúlyozta, az adatok azt mutatják, hogy Magyarország vendégszerető, jó programokat, és jó szolgáltatásokat kínáló, gyönyörű ország. 

A vendégforgalom és a vendégéjszakák 5 százalék körüli növekedése mellett a szállásdíjbevételek is közel 10 százalékkal bővültek. Mindezek alapján az átlagárak is újra emelkedhetnek, amivel az ágazatban dolgozó vállalkozások versenyképessége tovább erősödhet – mondta.

Szavai szerint a belföldi turizmus növekedése a SZÉP-kártyának köszönhető, amelynek célja kettős: a gazdaságfejlesztési célok mellett a munkavállalók egészségmegőrzésének segítése. Adataik szerint a felhasználás összege a megelőző évhez képest 50 százalékkal 68 milliárd forintra nőtt. A kártya bevezetése óta 111 milliárd forinttal segítette a hazai turizmust és vendéglátást – emelte ki.

 Felhívta a figyelmet arra: jelenleg 28 milliárd forint fel nem használt összeg található a kártyákon, amelyből 4,7 milliárd forint felhasználhatósága az idén májusban lejár.

Ismertette: a kormány nemcsak a SZÉP-kártyával segíti az ágazatban dolgozó vállalkozások működését, hanem fejlesztésekkel is. Az elmúlt hétéves időszakban 1100 turisztikai projekt 291 milliárd forintos támogatást kapott, ezzel 444 milliárd forintnyi fejlesztést valósított meg. Megjegyezte, hogy az elmúlt 3 évben megsokszorozódott a pályázati források összege, mert a támogatás több mint 73 százalékát 2010-2013 között ítélték oda a nyerteseknek.

Hangsúlyozta, hogy az ágazat közel 9 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, a munkahelyteremtéshez pedig több mint 10 százalékkal. A turizmussal munkahelyet teremteni az ország bármelyik pontján lehet, az ágazat sokféle képesítésű dolgozót tud foglalkoztatni – mondta.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese elmondta: a beutazó forgalomban 2011 óta dinamikus a növekedés, a nemzetközi, európai, régiós trendek, utazási- és foglalási szokások változásának nyomon követése kiemelten fontos feladat a további növekedéshez.

A KSH adatairól elmondta: a hazai szálláshelyeken több mint 11 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak, a legfontosabb küldő piacok alakulása vegyes képet mutat. Ausztria és Németország esetében kisebb visszaesést tapasztaltak, miközben az orosz vendégek száma 20 százalék feletti mértékben nőtt.

Közlése szerint a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság adatai szerint a magyarországi szálláshelyeken 3,2 százalékkal nőtt a foglaltság a vizsgált szállodák esetében. A Revpar (egy kiadható szobára jutó bevétel) 5 százalékkal nőtt, meghaladta a 40 eurót, ezzel az ország Európa középmezőnyében helyezkedik el – mondta. Horváth Gergely kiemelte, hogy az MNB adatai szerint a turizmus devizaegyenlege az első háromnegyed évben 1,845 milliárd euró volt, 7,7 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest.

Az MT Zrt. a 2013-as évre a belföldi vendégéjszakák számának 4,6 százalékos, míg a külföldi vendégéjszakák esetében 5 százalékos növekedését várja. Az idei évre a belföldi vendégéjszakákban 2 százalékos, míg a külföldi esetében 4,1 százalékos növekedést jeleznek előre – mondta.