Új kompjárat köti össze Magyarországot és Szlovákiát

új kompjáratot a magyarországi Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között

Átadták az új kompjáratot a magyarországi Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között

Az új kompjárat átadásával Neszmély és Dunaradvány között kiváló példát mutatnak a jószomszédi kapcsolatok és a határ menti együttműködés – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a helyszínen tartott avatóünnepségen. A beruházás stratégiai jelentőségű kormányzati feladatnak minősült, amelynek célja a határátkelők minél több nyitása. A két ország közötti átkelőpontok száma 2010-ben huszonkettő volt, és mára harminchatra emelkedett, tájékoztatott az MTI.

Az új hajó, amelyet mintegy 2,2 milliárd forintos európai uniós támogatással valósítottak meg, 80 utast vagy 40 utast és 8 gépjárművet képes szállítani. A szolgáltatást hétköznapokon nyolc alkalommal, hétvégén pedig tizenhat alkalommal vehetik igénybe az utasok. Az átkelés ideje hat-tíz perc lesz, bár ez a vízállástól és a sodrás sebességétől függ.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország számára stratégiai kérdés az elegendő számú határátkelőpont megléte a tengerpart nélküli ország számára, különösen Szlovákiával, amely Magyarország leghosszabb határa. A két ország között baráti és családi közösségek élnek, és Szlovákia a legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált. A kétoldalú forgalom tavaly rekordot döntött, elérve a 17 milliárd eurót, és Szlovákia a magyar vállalatok beruházásainak negyedik legfontosabb célpontja.

Peter Balík, a szlovák beruházásért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy a kompátkelő segítséget nyújt mindkét oldalon az emberek életének megkönnyítésében, legyen szó iskolába, munkába járásról vagy családlátogatásról. Ráadásul az építőanyagok árának növekedése miatt különösen fontos volt a beruházás megvalósítása.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy az új komp megvalósításának ötlete már 2014-ben felmerült, és ezáltal a települések közötti utazási idő jelentősen csökkent. Az új átkelő segíti az ingázókat munkába járásukban, valamint turisztikai célokat is szolgál, hiszen gyalogosan, kerékpárral és autóval is használható.

A komp hétköznapokon Neszmélyből 6-8 óra és 16-17 óra között óránként közlekedik, napközben pedig kétóránként. Dunaradványból pedig negyed óra múlva indul vissza. Hétvégén reggel 6-8 óra és 16-17:30 óra között félóránként, napközben pedig óránként jár minden egész órakor. Dunaradványból pedig negyed óra múlva indul vissza a komp.

A fotón: A Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között közlekedő komp a neszmélyi kompállomásnál az új kompátkelőhely átadásának napján, 2023. június 29-én.

fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .