Új utakon az ország légi kapujához

A budapesti repülőtérhez kötődő közúti infrastruktúra fejlesztése a főváros, a térség és az egész magyar nemzetgazdaság kiemelt érdeke, ezért a szükséges beruházások előkészítését minél hamarabb meg kellene kezdeni. Ezzel a közös felhívással fordultak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz és a Fővárosi Önkormányzathoz a repülőteret üzemeltető Budapest Airport mellett a környékbeli önkormányzatok, valamint a legjelentősebb regionális piaci szereplők. Az összefogás résztvevői közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben elsősorban a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út fejlesztését sürgetik.

{module 221}

A cégek és az önkormányzatok még tavaly kezdtek egyeztetéseket annak érdekében, hogy meghatározzák azokat a lehetséges fejlesztéseket, amelyek valamennyi környékbeli érintett számára elfogadhatóak és emellett nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségűek. Az egyeztetéseket a Főmterv Zrt. is segítette, amely a Budapest Airport megbízásából és költségén olyan tanulmányt készített, amely szakmailag is megalapozottan mutatja be a repülőlőtérhez kötődő közúthálózat fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket. A tanulmány – amelyet a Budapest Airport a Fővárosi Önkormányzatnak is bemutatott – javaslatot tesz a közúthálózat fejlesztésének jövőbeli irányaira és az egyes projektek időbeli ütemezésére is.

A nyilatkozat támogatói szerint a beruházások legnagyobb része hosszú előkészítő munkát igényel és várhatóan csak évek múlva valósulhat meg, azonban –  a gyorsforgalmi- és a Gyömrői út felújítása prioritást élvezhet. Megfelelő politikai támogatás esetén belátható időn belül megkezdődhetnek az előkészületei egy olyan beruházásnak, amely jelentősen javíthatna az útszakasz biztonságán és elkerülhetővé válnának a torlódások is. A fejlesztéseket a szükséges elemzést és tervezést követően már rövid távon is megvalósíthatóaknak tartják, ugyanakkor világosan látják azt is, hogy a gyors intézkedésekkel párhuzamosan a térség távlati közlekedés-fejlesztésére történő felkészülést, illetve a szükséges európai uniós források bevonását lehetővé tevő szakmai előkészületeket is meg kell kezdeni.

„A repülőtér megközelíthetőségét is érintő infrastruktúra-fejlesztés korábban már több alkalommal is napirendre került. A közös gondolkodáson túl azonban lényeges eredmény eddig nem született. A most látható összefogás alapján bízunk abban, hogy végre megkezdődhetnek a legfontosabb közúti fejlesztések, elsősorban a gyorsforgalmi út felújítása” – fejezte ki reményeit Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért felelős vezetője. Ughy Attila, országgyűlési képviselő, a repülőtérnek is otthont adó XVIII. kerületi önkormányzat polgármestere hozzátette: „A kerület legnagyobb gazdasági szereplőjével közösen nagy örömmel vettünk és veszünk részt a közös munkában. A most terítékre került, régóta várt fejlesztések nem csak a repülőtér számára fontosak, hanem a dél-pesti régió, a magyar turisztikai ágazat és az egész magyar gazdaság hasznára válhatnak, hozzájárulva ezzel a XVIII. kerület, Budapest és Magyarország további sikereihez.”

{module 221}