A vallási turizmus jövője

SzékesfehérvárA vallásturizmus lehetőségeiről rendeztek Székesfehérváron konferenciát a Hiemer-házban. A város polgármestere Cser-Palkovics András elmondta: Fehérvár a nemzet szakrális központja, ám a szálláshelyeken a vendég kevesebb, mint azt a város történelmi múltja, kulturális értékei indokolnák. Ha vallásturizmusról beszélünk, szintén a város történelmi múltja kerül előtérbe. Elég csak a legutóbbi, augusztus 20-i zarándoklatot emlegetni: amikor a csángók csoportja a Nemzeti Emlékhelyet, Szent István városát, mint zarándokhelyet kereste fel.

{module 221}

A polgármester hozzátette: a 2013-as emlékév is azt szolgálja, hogy felhívja a figyelmet Fehérvárra. De a programsorozat a helyi összefogás szempontjából is fontos. Ezért bejelentette: közadakozást indít útjára. Arra kér minden civil szervezetet, vállalkozást, járuljon hozzá az emlékév sikeréhez.

A polgármester – mint kezdeményező – 200 ezer forintot ajánlott fel erre a célra. A vallási turizmusról szóló  projektnyitó konferenciára önkormányzati, turisztikai szakembereket, a különböző egyházak képviselőit hívták meg. A konferencia szervezője, a Rekultivatur projekt gazdája a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Kiderült: a Rekultivatur a dél-keleti együttműködés egyik fontos programja, amelyben 7 országból, 15 partner vesz részt. A nemzetközi projekt összköltsége 2 millió 835 ezer euró, amiből az uniós támogatás 2 millió 409 ezer euró.

A Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. célja, hogy Magyarországon feltérképezze a vallásokkal kapcsolatos kulturális értékeket – az építészeti örökséget éppúgy, mint a fontos hagyományokat – tudtuk meg Sebestyén Csabától, a zrt. vezérigazgatójától és Lábodi Istvántól, a projekt managerétől. Egy útmutató is készül: az tartalmazza azokat a mintákat (más országok gyakorlatából), melyek követendő példaként szolgálhatnak nálunk is.

A programalkotási folyamat 2013 végéig tart, majd létrehoznák a Nemzeti vallásturisztikai ügynökséget, amely beletartozik a vallási turizmus nemzetközi láncolatába, és tovább viszi az addig kidolgozott projekteket. A tervek szerint a dél-keleti együttműködés központja Magyarország lesz, és a remények szerint az ügynökség Fehérváron jön létre. Ez segítene abban, hogy 2014-től pályázatokkal sikerüljön megteremteni itthon is a vallási turizmus feltételeit, s ez a munkahelyteremtést is szolgálná.

A szakemberek külföldi példákat is említve arról is beszéltek: a lelki fejlődést segítő vallási programok, a zarándokutak, a kegyhelyek, templomok megismertetése igenis összekapcsolható akár kulturális, akár gasztronómiai élményekkel is. Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója pedig az intézmény konkrét turisztikai terveiről beszélt. A magyar szentcsalád útjain címmel szeretnék megmutatni a fehérvári templomok kincseit, a múzeumban őrzött ereklyéket: mindezt családi programnak szánják…

Gábor Gina

{module 221}