Valóra válik a turisták álma

Valóra válik a turisták álmaA világon elsőként Magyarországon helyezték üzembe azt a fényképező rendszert, amellyel az utazók saját magukról készíthetnek nagyfelbontású fotókat a legszebb turisztikai pontokon. A shotfromU elnevezésű hálózat első pontját a turisták, Budapest egyik legszebb panorámáját kínáló helyszínén, a Citadellánál vehetik igénybe.

{module 221}

Utazás során örök kihívást jelent, hogy a látnivalókat lefényképező turista miként kerüljön fel a képekre. Ilyen esetben megoldás lehet, ha egy járókelő örökíti meg a pillanatot, de akár kinyújtott karral is készíthetők önarcképek, ez azonban gyakran nem jár minőségi végeredménnyel.

A turisták egyik legnagyobb kihívására egy magyar találmány ad választ. A shotfromU rendszer egy nagyfelbontású digitális fényképezőgép, melyet olyan helyekre szereltek fel, ahonnan a fotó készítőjével együtt rögzíthető a teljes panoráma. A készülék a legjobb látvány elérése érdekében a turisták számára gyakran elérhetetlen pontokra – akár házak tetejére vagy villanyoszlopokra is – elhelyezhető.

A shotfromU segítségével készített képeken az idegenforgalmi nevezetesség és a képet készíteni kívánó utazó egyaránt tökéletes látszik. A kép elkészítéséhez mindössze egy internet böngészővel rendelkező mobiltelefonra van szükség. A www.shotfromu.com weboldalon és a helyszínen található útmutató  alapján csak el kell helyezkedni a megadott ponton és a mobiltelefonnal elindítani a felvétel készítését. A felvétel pár másodpercen belül ellenőrizhető a telefon képernyőjén, és megfelelő végeredmény esetén akár azonnal, vagy legkésőbb 30 napon belül bármikor megvásárolható. A kész digitális felvétel nagyfelbontású (5 Mpixel) változatban is letölthető. Mivel külföldön még mindig meglehetősen magasak a roaming adatforgalmi díjak, a rendszer üzemeltetői minden shotfromU ponton létrehoznak egy ingyenes WiFi hotspot-ot is, így ehhez kapcsolódva is elkészíthető a fénykép.

A shotfromU rendszerrel készített fényképek azonnal levelezőlapra is nyomtathatók, ha van az adott ponton megfelelő számítógépes háttér és nyomtatási lehetőség. A magyar találmány alapján fejlesztett fényképező hálózat első pontját Budapest egyik legszebb panorámáját kínáló pontján, a Citadellán helyezték üzembe. Az itt készített fotókból, a közelben található Citadella Souvenir ajándékboltban megvásárolhatók a postára adható, képeslapként kinyomtatott felvételek.

{module 221}