Bor, mámor… Bénye 2016

Bor, mámor… Bénye 2016

Augusztus 11. és 14. között idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor… Bénye fesztivált a festői zempléni faluban, Erdőbényén. A Tokaji borvidék legkülönlegesebb kulturális eseményén nem csupán gasztronómiai, de izgalmas zenei programokon is részt vehetnek a látogatók. A fesztivál idei sztárfellépője a Kiscsillag zenekar.

Bor, mámor… Bénye 2016

A Bor, mámor… Bénye fesztiválon az erdőbényei borászok kertjeiben a látogatók egy helyen találkozhatnak ismert és még felfedezésre váró zenészekkel, az országosan is ismert helyi vidéki éttermek séfjeivel és a budapesti streetfood képviselőivel. Szép borok, hozzájuk illő finom ételek és jobbnál jobb koncertek – mindez a varázslatos Tokaj-hegyaljai falu kertjeiben.

A korábbi évekhez hasonlóan az idei Bor, mámor… Bénye fesztiválon is sokrétű művészeti élményekben lehet része a látogatóknak. A fesztivál sztárvendége, a Lovasi András nevével fémjelzett Kiscsillag mellett olyan különleges jazz, alternatív és világzenei produkciók biztosítják a sokszínűséget, mint a Kerekes Band, az Ethnofil, Kollár-Klemencz László, Gryllus Vilmos, vagy épp az Elefánt. Sokat elmond a fesztivál zenei igényességéről, hogy a pár évvel korábban itt fellépő, akkor még ismeretlennek számító zenészek közül sokan ma már a határokon túl is koncerteznek, mint például a Bohemian Betyárs, Szabó Balázs, Pátkai Rozina vagy Petruska András.

A fesztivál gasztronómiai felhozatala is tartogat húzóneveket: kitelepül az ország egyik leghíresebb vidéki étterme, az Anyukám mondta!, a friss halas fogásairól ismert Halkakas pedig Budapestről teszi át bázisát a bényei kertekbe. A fesztiválozók hagyományos zempléni ételeket is kóstolhatnak a környék legjobb éttermeinek tálalásában, de Fűszeres Eszter kalauzolásával még a zsidó gasztronómiával is megismerkedhetnek a csodarabbik udvarában.

A páratlan szépségű táj ódon házaival, meredek utcáival, patakjaival szeretettel várja a látogatókat. Sokszínű kulturális előadások, egyedülálló gasztronómiai élmények, kerékpár- és evezőtúrák biztosítják, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki jól szórakozzon.

Résztvevők és programok

Borászatok: Ábrahám, BARDON, Béres, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Gordius, Illés, Henriette Jakab, Karádi-Berger, Olze, Préselő, Vayi 

Éttermek: Anyukám Mondta Étterem, Céltorony, dynamobake, Fűszer és Lélek, Halkakas halbisztró, Gonda sajt, Magita Hotel***, Oroszlános Borvendéglő, Ős Kaján Étterem, Kissziget Étterem Kávézó, Sárga Borház Vendéglő

Jazz, népzene, világzene, alternatív rock

Kiscsillag, Kerekes Band, GreCsókolLár, Pátkai Rozina, Jonas Vera Experiment, Elefánt, Meszecsinka, Bujdosó – Vajdovich – Németh Trió, Muriel, Cabaret Medrano, Hoppál Mihály Band, Bujdosó-Krasznai Tünde duó, Góbé zenekar, Ethnofil, Heveder Banda, Innergarden, Vanmocsello, Pápai Zsanett, Nemulass, Imitation, Jazz Poetry, Vörösfenyő, Sniffyction, Bluesers

Evezés a Bodrogon, Biciklizés a Zemplénben, Magyar-szlovák Tokaj workshop, Tokaj története lengyel szemmel, Erdőbénye építész szemmel, gyerekprogramok.