Ismét a Zsindelyes a hivatalos nyárbúcsúztató házigazdája

Ismét a Zsindelyes a hivatalos nyárbúcsúztató házigazdájaGasztronómiai kultúra, népi wirtschaft, széles pálinkaválaszték pálinkatúrákkal, játszóház, egész napos kézműves udvar bemutatókkal és színvonalas előadók műsora – ezt mind megkaphatja még az ősz beköszöntése előtt: szeptember 1-én újra Zsindelyes Fesztivál. A Zsindelyes Pálinkafesztivált idén már hatodjára rendezik meg, évről évre növekvő sikerrel. Míg 2010-ben 12.000 fő vett részt az eseményen, tavaly már ez a létszám 15.000 fő fölé emelkedett.

{module 221}

Az eddigiekhez hasonlóan rengeteg meglepetéssel, színvonalas műsorral és egész napos szórakozással várják az érdeklődőket a szervezők. Reggeltől Hagyományőrző Főzőversennyel kezdődik az idei Zsindelyes Fesztivál, ahol a szabolcsi tájegység és a Hajdúság ízeivel ismerkedhet a tisztelt nagyérdemű. Különlegessége a versenynek, hogy a fesztivál területén belül egy külön szigeten kerül kialakításra a „gasztrofalu”, mindenkinek egységes kis házikója és előudvara lesz, amelyet szabadon díszíthetnek, a hagyományőrzés szem előtt tartásával. „Nagyon kreatívak a csapatok, minden évben vannak kiemelkedő, hímzett egyenruhák, muzeális értékű bútordarabok a kisházukban, vagy éppen egy beöltöztetett figura ül a lócán, az udvarukon. Igazán színes forgatag alakul ki ilyenkor azon a területen, az ostorcsattogtatás mellett mindig énekelnek valahol, amire általában fel is ugranak páran táncolni.” – tette hozzá Papp József, a rendezvény szervezője.

Szintén egész nap várja a látogatókat a Zsindelyes Fesztivál kézműves udvara, ahol a látogatók egy hihetetlen vásári forgatagban érezhetik majd magukat. Több mint 40 kiállító pakolja ki portékáit, köztük a legkülönfélébb mesterségek is felvonulnak és bemutatót tartanak: kádár, kovács, kosárfonó, pék, csipkeverő, mézeskalács készítő, kalapvarró  és még megannyian. Itt kap helyet az Agrármarketing Centrum bemutatója is, ahol kiváló magyar élelmiszerek sorakoznak fel, így alkalmuk nyílik a vendégeknek közelebbről megismerkedni az ínycsiklandó  magyar árukkal, mint füstölt kolbász, méz, fűszerpaprika.

A gyerekekről sem felejtkezik el a Zsindelyes, így mint minden évben, idén is ingyenes foglalkozások várják őket egész nap. A Gyermekek Játszóháza szakképzett pedagógusokkal, élére állított ecsetekkel és színskálába rendezett rongyokkal várja a gyerekeket, hogy egyedi kézzel készített játékokat alkothassanak a kicsik. Aki viszont inkább játszana, mint először készítené, két különleges, akadályokkal és kalandokkal teli légvárban is ugrálhat, ahányszor csak sorra kerül, vagy játszva tanulhat a szelektív hulladékgyűjtésről.

A fesztiválon újonnan regisztráló ügyfeleit a Tigáz külön jutalmazni fogja: egy üveg kajszibarack pálinkát ad ajándékba a hűségprogramjához csatlakozóknak, illetve egy hőlégballon sétarepülésre is invitálja tagjait, amely a Zsindelyes Fesztiválon kerül felállításra, így a messziről érkező látogatók is könnyen megtalálják a rendezvényt, csak kövessék az ENI logót.

A pálinka idén is központi szerepet kap, lévén Zsindelyes Pálinka Fesztiválról van szó! Továbbra is megtalálható lesz a helyszínen a Zsindelyes egész palettája, illetve a márka kézműves termékei, mint például befőtt vagy kézműves desszert is helyet kap a rendezvényen. Emellett a tavalyi nagy érdeklődésnek köszönhetően idén sokkal nagyobb befogadó kapacitással várjuk a látogatókat egy ingyenes Zsindelyes Pálinkatúrára, amelyen végig kísérhetik a Zsindelyes Pálinka útját, a gyümölcs feldolgozásától az érlelőn keresztül egészen a pohárig. Tehát a fesztiválon mindenki kedvére ismerkedhet a pálinkafogyasztás kultúrájával és megkóstolhatja a fesztiválon a legkülönfélébb gyümölcsökből készült pálinkákat.

2012-ben ismét több helyszínen, színvonalas előadókkal várja a Fesztivál a szórakozni vágyókat. A délelőtt a hagyományőrzésé, a népművészet kultúrájáé: a jól megszokott Érpataki Asszonykórus kezdi a sort nagy hangerővel, hogy mindenki megtudja, újra vár mindenkit a Zsindelyes Fesztivál! Ezután az Érpataki Dörzsölő, a Gyöngyvirág Asszonykórus teszik hozzá a magukét a hangulathoz, majd a Hajdú Néptánc Együttes és Bürkös Kamara Táncegyüttes táncolnak, talpalávalójukat a Szeredás Zenekar és a Bürkös Zenekar húzza el.

Délutántól aztán más hangulatban folytatódik tovább a fesztivál, a nagyszínpadon Korda Gyuri Bácsi és Klárika egy mamama-val nyitja a sort, majd a ’90-es évek magyar házibuli-királynője Dolly és csapata beizzítja a talpakat. A felpörgött közönséget az utánozhatatlanul fülbemászó dallamokat megéneklő Csík Zenekar veszi át. Este pedig a Republic várja a feltett kezeket, hogy a legnagyobb házibulit tovább fűtse.

A kisszínpadon sem lesz hiány a szórakozásból: a nagykoncertek közti szünetekben élőkoncertek sorozata vár mindenkit. Itt a Supernem-mel lesz egy őrült agyelhagyás, majd a környéken fellelhető legnagyobb kedvenc, a Roxan is csinál egy hihetetlen rockkoncertet (a tavalyi közönség tanúsíthatja).

A fesztivál programújdonságai között szerepel a harmadik helyszín, amely egy abszolút új világot nyit meg, amit mi csak úgy hívunk: fesztiválon belüli fesztivál. A helyszín fedett területen, a nagyszínpad melletti nagysátor alatt kerül kialakításra. A Party Aréna 23:00-kor nyitja meg kapuit a szórakozni vágyók előtt. Egy exkluzív, igazi diszkódíszlet és külön party pult vár mindenkit, aki benne van egy hatalmas, megismételhetetlen buliban: Edo Denova, Chris Lawyer, Karmatronic és Soerii&Poolek váltják egymást a dj-pultnál.

„Természetesen idén sem múlhat el a Zsindelyes Fesztivál újdonságok nélkül, úgyhogy számtalan attrakcióval találkozhatnak a hozzánk látogatók! A rendezvény gasztronómiai jellegét erősíti a macaronok kóstolója. A macaron nemzetközi őrületnek örvendő, első ránézésre habcsókot idéző különleges desszert, elsősorban darált mandulából, tojásfehérjéből és cukorból készült, kb. 3 cm átmérőjű pici sütemény, amely a fesztivál esetében Zsindelyes Pálinkával ízesített krémmel lesz összetapasztva. Az olasz eredetű különleges édességet a helyszínen a nyírbátori Csekő Cukrászda fogja elkészíteni és szervírozni, így érdemes lesz felkeresni a standjukat, hogy megkóstolhassák a pálinkás kis macaronokat, szilva, barack és meggy ízben. Sőt, Csekő Balázs, a cukrászda tulajdonosa macaron-fagylaltokkal kísérletezik, így egy abszolút egyedülálló cukrászati alkotást kóstolhatnak meg a Zsindelyes Fesztivál látogatói, elsőként!” – nyilatkozta Juhász Miklós, marketing igazgató.

A gasztronómia mellett a népművészet is fontos alappillére a Zsindelyes Fesztiválnak. Idén a népművészeti mesterség-bemutatókon és előadókon kívül a modern népművészeti vonulatok felé is nyitunk, hiszen újra divat a magyar, a hagyományok őrzése és újragondolása. Bemutatkozik a „Gombold újra” Pályázat nyertes munkája, a Zsindelyes Ruhakollekció. Ráadásul a modellek nem csak hogy a Zsindelyes Ruhát fogják viselni, de ehhez a ZEMA hollóházi magyaros ékszerkollekcióját fogják magukon viselni.

A Zsindelyes ruhakollekció  nevéből adódóan falapokból összevarrt ruhaköltemény, amelyet Farkas Anett, fiatal építész-hallgató álmodott meg. Az alapkoncepciója a zsindelyes tetők ruhaként való megjelenítése volt, így a ruhák felső része abszolút a tetőfedési technikája jellegzetességét mutatja, míg a ruhakollekció szoknyái a jurtákra emlékeztetnek. Farkas Anett teljes kollekciója jelen lesz a Zsindelyes Fesztiválon, a 18.00-kor kezdődő eredményhirdetés előtt vonulnak fel a modellek a nagyszínpadon.
A már így is teljesen újragondolt viseletet tovább „magyarosítja” a ZEMA ékszertervező márka legújabb kollekciója, amelynek a darabjai hollóházi porcelánból készültek, kézi festésű motívumokkal vannak díszítve. Az ékszerek szinte minden öltözékhez illenek, akár farmerhez és egy fehér inghez is viselhetőek, így alkotva újra a magyar motívumokat.

Szintén csak az eredményhirdetés előtt Ábrányi Tamás, a Magyar Műrepülő Válogatott tagja fog egy színvonalas műrepülő bemutatót tartani, a látogatók feje fölött, ezzel egy újabb élménnyel gazdagítva a fesztiválozás mellett döntő nézősereget.

Az attrakciók sora itt nem ér véget: minden fesztivállátogatót felkérünk egy táncra, ugyanis mindenkinek lehetősége lesz élőben együtt táncolni a Csík Zenekarral. A fesztiválon az „ihajja-csuhajja” elnevezésű tánckörben várják táncosaink a vállalkozó kedvűeket, hogy együtt megtanuljanak egy koreográfiát, amelyet a Csík Zenekar 19:00-kor kezdődő élőkoncertjén bemutassanak. A tánc nagyon egyszerű lesz, mindenki szabadon csatlakozhat majd a szekereken táncolókhoz, az is, aki csak akkor találkozik először az ötlettel. Célunk az, hogy minél többen összefogjunk és a Zsindelyes Fesztiválon igazi közös wirtschaft hangulat alakuljon ki. Tehát, szabad egy táncra?

{module 221}