Négynapos lesz idén a Hollókői Húsvéti Fesztivál

Hollókő, Húsvéti Fesztivál

Négynapos lesz idén a Hollókői Húsvéti Fesztivál; a Nógrád megyei világörökségi faluban már péntektől várják a vendégeket folklórprogrammal, palóc gasztronómiával, népszokásokkal, locsolkodással, koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal – tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden.

Kelecsényi Péter úgy fogalmazott: az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Idén csatos üvegbe zárva haza is lehet vinni a Hollókői Locsolóvizet – jegyezte meg.

Kelecsényi Péter elmondta, hogy a húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzik. A nagypénteki ingyenes napon lesz kézműves kirakodóvásár a Petőfi úton, több helyszínen tojásfestés, a Látogatóházban archív képeket és filmeket vetítenek, és felelevenítik a hollókői böjti szokásokat.

Szombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok zajlanak az Ófalu udvaraiban, lesz tánctanítás a Nógrád Táncegyüttessel, kereplőzés, szilvásgombócfőzés, 16 órakor tartják a nagyszombati vigíliát. A Pajtaárok színpad ad helyet este a Keleti Szél Zenekar koncertjének és középkori táncházának, vendégük Méry Rebeka lesz.

Vasárnap lesz a húsvéti szentmise és a feltámadási körmenet, majd táncház a Nógráddal és a Fonó Néptáncegyüttessel. Fellép továbbá a Dűvő zenekar és a Kerekes Band.

Hétfőn a szentmise után lesz a húsvéti locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, a színpadon a Parno Graszt ad koncertet.

MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .