Rendhagyó egri várjátékok

A várjátékok már igen hosszú ideje elmaradhatatlan műsorok az Egri Nyár szórakoztató kínálatában. A népszerű Végvári Vigasságok évről évre visszatérően örvendeztetik látványos változatos produkciókkal a helybelieket és a turistákat. A kosztümös vitézek parádés felvonulásai, dobpergéses őrségváltásai, ágyút is sütögető fegyverpróbálgatásai, elragadó kardforgatásai, „csatái”, kiváltképp a gyermekeket csábítják maguk köré a történelmi falak közötti izgalmas sétálgatásokból.

Kedves idei meglepetés a kicsinyeknek, hogy április 21-étől a megszokottakhoz képest másabb játékokkal is várják az apróságokat, s nem utolsósorban a szüleiket a várban. A Dobó-bástya termében fél esztendőn át élvezhető rendhagyó program káprázatos játékországba hívogat. A vármúzeum gazdag gyűjteménye – amit még az időközben elhunyt gyermektelen helyi fényképész házaspár, Faragó Lóránt és felesége alapozott meg egy hosszú élet szorgalmasan bővített különleges, ritka, értékes tárgyaival, 1985. óta pedig az intézmény birtokol, őriz, s fejleszt további lankadatlan igyekezettel – nem kevesebb, mint 2300 darabos már napjainkban.

A kollekcióban a különféle babák dominálnak, de a technikai, a mechanikus játékok száma is meglehetősen tekintélyes. Illő bemutatásukat mostanra egész csapat restaurátor segítette mindenre kiterjedő, aprólékos munkával. Így nem csupán a figurák sminkjei, frizurái, de öltözetei is kijavításra, felújításra kerültek a hozzáértő kezek alatt. Csillogón-villogón állhattak helyeikre az autómodellek, ismét megmozdulhattak a síneken, s roboghatnak a terepasztalos kisvonatok.

Gyári és népi játékok szinte áttekinthetetlen sokasága tárul a látogató elé kontinensünkön kívül más földrészről is. Bennük olyan élmény ajándékával, mint a seregletet jelentősen növelő Virágh Margit polgári gyűjteménye – amely önmagában öt generáció csodálatos mesevilágát örökítette át jelenünkre.

Gyóni Gyula