Rövid hírek 2010.05.05.

Újabb Nordsee Budapesten

A Nordsee teljes választékát kínáló vendéglátóhelyet a napokban nyitják meg a budapesti Váci utcában, de a lánc még az idén bõvül tovább, egy budai Nordsee étteremmel.
Az új étterem többszáz millió forintos beruházást igényel, és ebben az évben akár meg is háromszorozhatják a magyarországi árbevételt, amely a múlt évben több mint százmillió forint volt. A Nordsee másfél évvel ezelõtt nyitotta meg elsõ éttermét Magyarországon, a budapesti West End City Centerben. A társaság a bemutatkozást követõen, még 2009-ben döntött a hálózat továbbfejlesztésérõl, ezt azonban a gazdasági válság mostanáig késleltette.

A németországi központú Nordsee 10 európai országban és az Egyesült Arab Emírségekben összesen 409 gyorséttermet és büfét üzemeltet, és nagyjából 6 ezer munkavállalót foglalkoztat. A társaság bevétele tavaly 353 millió euró volt. A társaság az idén Görögországban, Spanyolországban, Törökországban, Bulgáriában és az Egyesült Arab Emírségekben is terjeszkedni kíván.
A Nordsee Magyarországgal együtt a közép-kelet-európai régió öt országában jelent meg mostanáig. Csehországban és Romániában 4-4, Szlovákiában 2, Bulgáriában pedig 1 éttermet üzemeltet. (MTI)

*****

Ültess a bolygóért

2010. április 22-én, a Föld Napján az Accor dolgozói már negyedik éve valósítanak meg fenntartható fejlesztési kezdeményezéseket szerte a világon. Az eseményen, amelyet az Accor ’Earth Guest Day-nek’ nevez, a Csoport bejelentette „Ültess a bolygóért” projektje sikeres első szakaszát. Máig világszerte 1000 szálloda járult hozzá anyagilag egymillió fa elültetéséhez. 
„Nálunk az ÖNÖK törölközői segítenek fát ültetni”
Az Accor „Ültess a bolygóért: egymilliárd fa kampány” támogatásán keresztül együttműködik az UNEP-pel, az ENSZ Környezetvédelmi Programjával.
2008 óra a Csoport szállodái arra buzdítják az egynél több éjszakára bejelentkezett vendégeiket, hogy használják tovább fürdőszobai törölközőiket – figyelmüket az „5 tovább használt törölköző = 1 elültetett fa” képlettel is megragadva. Az Accor arra tett fogadalmat, hogy a mosási költségeken elért megtakarításai felét a világ kilenc erdő-újratelepítési programjába fekteti. A programokat kilenc nem kormányzati partner viszi előre a Kinomé vállalat, az erdő-újratelepítési szakértője segítségével: a cél az, hogy a helyi lakosság a környezetvédelmi előnyökön túl szociális és gazdasági szempontból is gyarapodhasson. Két év alatt az Accor hét erdőterületen egymillió fa elültetését finanszírozta.

*****

Nyitott Pincék

A Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. idén, ötödik alkalommal hirdeti meg a Nyitott Pince Napokat, Magyarország borvidékein és bortermő helyein. A Nyitott Pince Napok célja a pincelátogatás népszerűsítése és a hazai borturizmus élénkítése. A szervezők 2010-ben – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – nem az egyébként is nagy belföldi vendégforgalommal jellemezhető Pünkösd hétvégre, hanem három héttel korábbi időpontra, 2010. május 8-9-re (szombat-vasárnap) hirdetik meg az akciót, bízva abban, hogy a pincészetek ismertsége és forgalma tovább növekszik az újabb teltházas hétvége segítségével.

***** 

VIII. Szent György-napi jótékonysági bál

2010. május 8-án 19 órakor rendezi meg a XI. kerületi Rendőrkapitányság hagyományos jótékonysági bálját a Danubius Hotel Gellértben.
A jótékonysági bál programjából: 
19.00 Köszöntő 
20.30 A kerület rendőre díjátadás 
21.00 A színpadon:
Mága Zoltán hegedűművész és az Angyalok
Rippel fivérek
Erox – olasz dallamok
Salsa Fuerte – latin táncok
Kirándulók zenekar magyar és külföldi világslágerekkel 
23.00 Tombola és tánc hajnalig 
Információ a 381-4310-es vagy a +36/30+619-3321-es telefonszámokon.
E-mail: balazsn@budaspest.police.hu 
A rendezvény házigazdái: 
dr. Salgó László ny. altábornagy, egyetemi docens
Molnár Gyula Újbuda polgármestere
dr. Balázs Norbert Újbuda kapitányságvezetője

*****

Borász díjak

2010-ben a Borászok Borásza:
Légli Ottó 
Az év borászfelfedezettje:
Tarnóczi Zoltán 
A Magyar borért díj nyertese:
Takács Lajos

*****

Jótékony Heineken

2009-ben második alkalommal hirdette meg a sörgyár a „Heineken Hungária Sopronért” jótékonysági programot. Három egyesület versenghetett a városlakók szavazataiért, ill. a nyereményért, amely 2.000.000 Ft-os támogatás volt. 
A Heineken Hungária Sopronért jótékonysági programban a Rösch Frigyes Sopron Város Tűzvédelméért Alapítvány a Városi Fúvószenekar Alapítványt és a Máltai Szeretetszolgálat Soproni Csoportját megelőzve nyerte el a kétmillió forintos támogatást, mivel az egy hónapon át tartó szavazás során nekik sikerült összegyűjteniük a legtöbb voksot a program weboldalán. Az alapítvány a soproni tűzoltókat segíti az elnyert összegből, ezért számukra vásároltak speciális tűzvédelmi kesztyűket.

*****

Dobozban a fröccs?

A tervek szerint már idén nyáron megjelenik a dobozos fröccs, amely versenyre kelhet a dobozos sörrel. Csoda, hogy eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy a fröccsöt is lehetne dobozba, hűtve árulni és ugyanolyan üdítő lehet a nyári nagy melegben, mint a jéghideg sör. Az újdonsággal a Hilltop kíván piacra lépni és a cég honlapján olvasható:
„Nagy port vert fel a dobozos fröccs-tervünk, amellyel kapcsolatban pár nappal ezelőtt zárult le a pályázati felhívásunk. Több személyes hangvételű levelet kaptunk azóta pro és kontra (köszönet érte), valamint több fórumról is megkerestek interjúkérési szándékkal. Kis türelmet kérünk, a dobozos fröccs hamarosan startol!” „Kérdés, hogy a célközönség vevő lenne-e egy ilyen termékre, ami a fém dobozból kiindulva annyira azért nem lenne olcsó – írja az addict.blog.hu. – Az is kérdés, hogy ártana-e ez a termék a minőségi borok előállítására törekvő Hilltop megítélésének, hiszen bár jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni, és a fröccsivásnak megvan a maga kultúrája, a fröccs megítélése idehaza nem feltétlenül pozitív, sokan – nagyon helytelenül – de csak a talponállók és az egyetemisták italaként tartják számon. Pedig ahogy azt egy ausztrál példa is mutatja, lehet ezt igényesen is csinálni, minőségi alapanyagokból, minőségi csomagolásban. Persze az is lehet, hogy az egész egy nagy médiatrükk…”
A GSzT szerkesztője arra is kíváncsi, hogy miért nem lehet mindezt kis térfogatú tetrapack-ba csomagolni, hasonlóan az üdítőkhöz.

*****

Ukrán szakmai tanulmányút

Április 18. és 22. között ismerkedett Magyarországgal egy 10 fős, ukrán utazásszervezőkből álló csoport, amely a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Kastélyszállodák Egyesületének közös szervezésében érkezett hazánkba. A program középpontjában a kastélyszállodák voltak, így a résztvevők Tarcalon a Gróf Degenfeld Kastély és az Andrássy Kúria, Budapesten a St. George Residence, Simontornyán a Fried Kastélyszálloda vendégei voltak. Az ukrán turisták körében kedvelt helyeken, szállodákon kívül, a csoport az ukránok által még kevésbé ismert Dél-dunántúli régióba is eljutott, ahol többek között a bikali Puchner Kastélyszállodát és a Reneszánsz Élménybirtokot keresték fel. Az ukrán szakemberek több helyszínen a gyógyturisztikai termékeket, fejlesztéseket is megtekintették.

*****

Alkoholmentes Gösser

A Gösser Alkoholfreies Naturbier a termékcsalád negyedik tagja, mely áprilistól kapható Magyarországon. 
Új terméket vezet be a magyarországi sörpiacra a Heineken Hungária Zrt.: a Gösser új alkoholmentes világos söre áprilistól került kereskedelmi forgalomba, és háromféle kiszerelésben érhető el. Az új változat a márka negyedik terméke a hazai piacon, a Gösser Spezial, a Gösser Bock és a Gösser NaturZitrone után. 
A termék félliteres palackban és dobozban, valamint 0,33 literes palackban kerül kereskedelmi forgalomba, áprilistól már elérhető a legtöbb Gösser márkát forgalmazó vendéglátóhelyen is.

*****

Operett Fesztivál Triesztben

A Trieszti ”Giuseppe Verdi” Színház által szervezett, a maga nemében egyedülálló, Nemzetközi Operett Fesztivál, idén 41. alkalommal kerül megrendezésre.
A 2010. július 8-24. között Triesztben tartandó fesztivál idei különlegessége, hogy a műsoron szereplő operettek közül kettő olasz- magyar koprodukcióban valósul meg, illetve a fent említett két darab közül egyet Magyarországon, a Gödöllői Királyi Kastélyban is megtekinthet a közönség.

*****

Négy érem a Törley-nek

Április 16-17. között, 34. alkalommal került megrendezésre a Challenge International du Vin, Franciaország legrégebbi borversenye. A borok bírálói ez évben is a szakma legjobbjai közül kerültek ki, neves borászok, nemzetközileg is elismert szakemberek. Közel 30 országból, közel 5000 minta érkezett, 1218 érmet osztottak ki (222 arany, 451 ezüst és 545 bronz). 
A Törley cégcsoport két ezüst-, és két bronzérmet is szerzett a 34. Challenge International du Vin borversenyen. 
Díjazott termékek: 
Ezüstérmes:
A Szent Korona Pincészet Kft. által termelt Szent István Korona Etyek-Budai Irsai Olivér 
Ezüst- és bronzérmes:
A György-Villa Pincészet Kft. által termelt György-Villa Collection Etyeki Chardonnay, valamint a György-Villa Collection Villányi Merlot 
Bronzérmes:
A Balatonboglári Borgazdaság Zrt. által termelt Chapel Hill Sparkling Chardonnay Brut pezsgő

*****

Megnyílt a Courtyard by Marriott Budapest City Center

Budapesten a Blaha Lujza téren megnyitotta kapuit a Courtyard by Marriott Budapest City Center. Az egykori sajtópalota helyén épült szállodában 235 szoba várja a vendégeket, amelyből 198 delux, 19 superior és 18 lakosztály.