Magyar betlehemi jászol a Pantheonban

Két jelentős, magyar részvétellel zajló eseményre került sor december elején Olaszországban. A római Pantheonban fölállították Kiss István egri fafaragó betlehemi jászolját, valamint idén az a megtiszteltetés érte hazánkat, hogy díszvendége lett a XVI. Nemzetközi Betlehemi Jászolkiállításnak Giffoniban.

 

{module 221}

December 2-tól Vízkeresztig lesz látható a hagyományosan évenként megrendezendő nemzetközi jászolkiállítás a Nápoly melletti olasz kisvárosban, Giffoniban. Magyarországról a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) kapott meghívást az eseményre, melyet Monsignore Don Antonio Tedesco vatikáni bíboros személyesen adott át Igyártó Gabriellának, a NESZ ügyvezető igazgatójának.

A NESZ évek óta rendezője a Budai Várban a magyar kézművesség nagy seregszemléjének, a Mesterségek Ünnepének, továbbá az ő nevéhez fűződik a Vörösmarty téri Karácsonyi vásár is, amely az elmúlt években Európa vezető –vásárlással egybekötött – adventi kiállítása volt és idén már meg is nyitotta kapuit a látogatók előtt.

A vatikáni bíboros figyelmét a magyar népművészeti alkotások iránt a Néprajzi Múzeumban a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által rendezett Élő népművészet című kiállítás keltette föl. Monsignore Don Antonio Tedesco arra kérte a szövetséget, hogy Magyarország díszvendégként vegyen részt a XVI. Nemzetközi Betlehemi jászolkiállításon a természetes anyagokból, hagyományosan kézzel készített jászlakkal. Az olasz látogatók a legjelesebb magyar alkotók mintegy 50 alkotását ismerhetik meg egy XIV.századi kolostor falai között. Kiemelt figyelmet kapott az Esély Kövesi Erzsébet Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai és tanárai által készített hordozható jászol, mely a római Zarándokközpontban lesz látható.

December 4-én állították föl Róma híres templomában, a Pantheonban Kiss Istvánegri fafaragó járom-keretbe foglalt betlehemi jászol-alkotását, Monsinore Don Antonio Tedesco vatikáni bíboros, valamint Magyarország római, illetőleg a Szentszékhez kirendelt nagykövetei jelenlétében.

{module 221}