Nagy siker volt az Utazás kiállítás

Hungexpo Utazás Kiállítás

Sikeres hétvégét zárt a 38. Utazás kiállítás a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Az ország legnagyobb turisztikai eseményét február 26. és március 1. között csaknem 40 ezer látogató kereste fel. Az általában is legnagyobb látogatottságú, szombati napon több mint 12 ezren látogattak ki a vásárközpontba.

Hungexpo Utazás Kiállítás

Bevált a rendező Hungexpo új koncepciója, hogy közvetlenül a régiókkal összefogva alakítson ki turisztikai kínálatot. Rengetegen keresték fel a hét magyarországi régió hetven kiállítóját.

A kiállítók tapasztalatai szerint idén a várakozáson felül nőtt a potenciális érdeklődők súlya. Ők azok az (egyéni és szakmai) látogatók, akik nem csupán általánosságban érdeklődnek egy-egy program vagy szolgáltatás iránt, hanem konkrét ajánlattal távoznak. 

Bár az adatok feldolgozása még folyik, a kiállítás híven tükrözte a turisztikai trendeket: a látogatók többsége a hazai ajánlatokat kereste. (A KSH adatai szerint 2014-ben 5,4%-kal nőtt a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, amelyen belül a külföldi vendégek forgalma 2,7, a belföldieké 8,3%-kal emelkedett.) Ezzel együtt sikeresnek értékelték az Utazást a külföldi kiállítók is. Többségük már most bejelentette: jövőre az ideinél nagyobb alapterületen kíván megjelenni a HUNGEXPO-n. „Figyelembe véve a nemzetközi, különösen az európai trendeket, az idei Utazás jó alapot jelentett a jövőbeni építkezéshez” – mondta a zárónapon Rafay János, az Utazás kiállítás igazgatója.

Nagy érdeklődés kísérte a kiállítás szakmai programjait. A 25-ös pavilonban, a kiállítás első napján rendezett konferenciák, előadások és fórumok részvevői egyöntetűen hasznosnak és a jövő évi tervezés szempontjából előremutatónak nevezték a programokat, köztük a Magyar Turizmus (MT) Zrt. Nyílt Napját, dr. Somogyi Zoltánnak, az UNWTO ügyvezető igazgatójának előadását a gasztroturizmus kínálta lehetőségekről és dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár tájékoztatóját a hazai turizmus fejlesztésének lehetőségeiről.

Az Utazás Kiállítás jelentőségét és a magyar turisztikai piacon betöltött szerepét jelzi, hogy az MT Zrt. a kiállítás szakmai programjának keretében mutatta be 2015-2107-es marketing tervét. Az eseményen dr. Faragó Péter a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója kiemelte: Magyarország számára most először lehetséges, hogy turisztikai marketingtevékenységre uniós forrást szerezzen. Ezeknek a forrásoknak rendkívüli szerepe lehet Magyarország külföldi népszerűsítésében: a következő három évben ugyanis több mint 8 milliárd forint hívható le erre a célra. (Az eddigi éves tervezés helyett mostantól azért szükséges három évben gondolkodni, mert igazodni kell a 2014-2020-as európai uniós tervezési ciklushoz, a turisztikai marketingtevékenység céljára elérhető források minél hatékonyabb felhasználása érdekében.) Horváth Gergely az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese a világ turisztikai piacán egyre fokozódó versenyhelyzet miatt különösen fontosnak nevezte a turisztikai ágazat szereplőivel való együttműködés erősítését. „A Zrt. elsődleges feladata továbbra is Magyarország turisztikai kínálatának bemutatása, népszerűsítése külföldön és belföldön egyaránt, azzal a céllal, hogy erősítse a keresletet Magyarország mint úti cél iránt” – jelentette ki a vezérigazgató-helyettes.

A beszámolóban elhangzott az is, hogy az agrárium, a kiváló minőségű magyar agrártermékek kulcsszerepet játszhatnak a turizmus élénkítésében. Az MT Zrt. a kormánytól kapott felhatalmazás alapján 2012 óta közösségi agrármarketing és közösségi bormarketing feladatokat is ellát, a társaság szervezetén belül működő Agrármarketing Centrumon keresztül. A társaság elkötelezett amellett, hogy a nemzetgazdaság szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró, és szoros egymásra hatásban működő területek, az agrárium, az élelmiszeripari és a turisztikai ágazat marketingtevékenységét illetően is összehangoltan jelenjen meg a hazai és a világpiacon.

Jól sikerült a kiállítás két díszvendégeinek bemutatkozása. Székesfehérvár dekoratív, egyedi koncepció alapján épített standjánál a négy nap alatt több ezren megfordultak. Románia standján – köszönhetően a számos társkiállítónak is – átfogó képet kaphattak a látogatók az utazási lehetőségekről és az ország kínálta látványosságokról.

A kiállítás legnagyobb attrakciója az a hatalmas Magyarország térkép volt, amely egymillió LEGO® kockából készült. Az országban még nem épült ekkora LEGO-térkép. A 180 m2-es „alkotásra” felkerült az ország tíz jelentős látványossága: a Tihanyi Bencés Apátság, a Szent István Bazilika, a hortobágyi Kilenclyukú híd, a Debreceni Református Nagytemplom, a Pannonhalmi Apátság, a karcagi szélmalom, a pécsi Dzsámi, a fehérvári Országalma, a gyulai vár, valamint Tokaj jelképei a boros hordók és egy palack aszú – mind LEGO kockából.

Az érdeklődők nagy száma jelzi a kiállítás idei újdonságának, a Teszt&Go – Autók tesztközelben elnevezésű programnak a sikerét. Ezen 11 autómárka különböző modelljeit próbálhatták ki az érdeklődők, akik így pontos információkat szerezhettek a jövőben esetleg megvásárolni tervezett járművekről.

Az Utazással egy időben volt látható a HUNGEXPO-n az Afrika Expo és a Port.hu Bringaexpo is. Mindkét kiállítás igen sikeres volt. 

A trópusi növényekkel dekorált, színes Afrika-területen az A Pavilon 101-es standján 15 afrikai ország és 25 kiállító mutatkozott be, 570 négyzetméteren.

A G pavilonban rendezett Bringaexpón idén csaknem 10 ezer négyzetméteren 70 kiállító és 120 kerékpáros márka 2015-ös újdonságait nézhették meg és próbálhatták ki a látogatók.

Rengetegen vették igénybe a Bringaexpo tesztpályáját az úgynevezett pumpa pályát. Különleges versenyzésre is lehetőségük volt a kiállításra kilátogatóknak: a Csepel színpadon egymás ellen tekerhettek a vállalkozó kedvűek – 500 méteres távokon. 

Nagy sikert aratott az idei kiállítás nyereményjátéka. A látogatók többsége nem mulasztotta el a lehetőséget, hogy versenybe szálljon a mauritiusi álomutazásért. Eredményhirdetés március 10-én várható.