Visszatekintő – Utazás 2011

GyőrAz idén közel hatvanezer látogató volt kíváncsi az év legnagyobb utazási ajánlatait bemutató seregszemlére az Utazás 2011-re. Jó ötlet volt az ezzel együtt megrendezett Boat Show és Bringa Expo, valamint a Karaván Szalon erre az időszakra történő áthelyezése, mert ez így együtt szolgálta a turizmus teljes kínálatát. Nagy sikert aratott a két díszvendég standja, Indiáé és Győré de sokan keresték fel a Himalaja Expot is, adózva a hegymászók csodájának.

{module 221}

Számos standon tartottak sajtótájékoztatót így megtudhattuk, hogy az Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság tizenkilenc társkiállítójával közösen 320 m2-en vonultatta fel a régió legfrissebb turisztikai kínálatát. Az Észak-alföldi régió az ország vezető egészségturisztikai desztinációja, ahol a termálvízre épült fürdőkultúrát erősíti a nemzetközi hírű orvosi, klinikai háttér, kiegészíti az egészséges környezet, a fejlett biokultúra, az Európában egyedülálló ökoturisztikai helyszínen.    

A számtalan kedvezményes üdülési ajánlaton kívül, ínycsiklandozó kóstolók alkalmával is (pl.: mézeskalács, szürke marhából készült szalámi, bioételek, falusi étkek) ízelítőt adtak az Észak-alföldi régióból. Régiónk kulturális életébe engedett bepillantást nyerni a fellépő balmazújvárosi  Kadarcs Népzenei Együttes. 

A kiállításon mutatkozott be a 2011. évi üdülési ajánlati katalógusuk, valamint a Fürdőkultúra az Észak-alföldön SPA & Wellness című kiadványuk is.  A kiállítással egyidőben az Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság 2011. évben is több – belföldre irányuló –  kampányt indít. A Gyógyító Hétköznapok Nyugdíjasoknak akciónk keretében kínálják a nyugdíjasok részére összeállított speciális üdülési ajánlataikat. 

***** 

Ausztria standA kiállítás nyitónapján kiosztották a Virágos Magyarországért Rozmaring Díjakat, amelynek nyertesei  
Balaton régió: Kistücsök  Étterem, BalatonszemesBudapest-Közép-Dunavidék régió: Zila Kávéház és Étterem, BudapestDél-Alföld régió: Halászcsárda, SzegedDél-Dunántúl régió: Somogy Kertje üdülőfalu, BonnyaÉszak-Alföld régió: Karikás Vendéglő, HajdúszoboszlóÉszak-Magyarország régió: Várvendéglő, SárospatakKözép-Dunántúl régió: Sümegi Várcsárda, SümegNyugat-Dunántúli régió: Tornácos Panzió és Étterem, HegykőTisza-tavi régió: Fehér Amúr Halászcsárda, Poroszló A versenyt jövő évre is meghirdették. 

***** 

A Budapestre irányuló  vendégforgalom eredményeinek további javítása érdekében szorosabbra fűzi együttműködését a Magyar Turizmus Zrt. és a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. (BTSZK) az idei évtől. Ennek jegyében Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgatója és Molnár József, a BTSZK ügyvezető igazgatója stratégiai együttműködési megállapodást írt alá március 3-án, az Utazás 2011 – 34. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás szakmai konferenciáján. A társaságok a jövőben felszámolják az eddigi párhuzamosságokat a magyar főváros népszerűsítésére irányuló marketingfeladatok tekintetében, megosztják egymás között a szakmai feladatokat, valamint közösen, egységes Budapest-stratégiát és gördülő akciótervet dolgoznak ki az MT Zrt. 2011. évi Új vizeken c. marketingterve alapján.

A 2011. március 3-án kötött stratégiai együttműködési megállapodás értelmében a budapesti vendégforgalom élénkítésére irányuló marketingfeladatokat a Magyar Turizmus Zrt., míg a fővárosban tartózkodó utazók informálását a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. látja el. A Budapest-Közép-Dunavidék turisztikai régió Budapesten kívüli területeinek turisztikai marketingje továbbra is az MT Zrt. illetékességébe tartozik.

Az együttműködés keretében a két társaság a jövőben egymással egyeztetve készíti el marketingtervét, és számos eszközzel segíti egymás munkáját. Annak érdekében, hogy az utazók minél teljesebb képet kapjanak Budapest turisztikai kínálatáról, az MT Zrt. és a BTSZK továbbra is a lehető legtöbb alkalommal közösen jelenik meg turisztikai kiállításokon és vásárokon, valamint együttműködik speciális turisztikai termékekre és meghatározott célcsoportokra fókuszált tematikus rendezvények, illetve a magyar fővárosba irányuló újságírói tanulmányutak szervezése során. A két társaság továbbá összehangolja online megjelenéseit, kutatási és a hivatásturizmus területén végzett szakmai tevékenységét, valamint együttműködnek a Budapestre látogató utazók számára számos kedvezményt nyújtó Budapest Kártya értékesítésében és népszerűsítésében is. A stratégiai megállapodás további eleme, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatbázis (NETA) rendszeres, a kínálat valamennyi elemére kiterjedő töltését, frissítését a BTSZK végzi Tourinform irodáin keresztül.

Himalája ExpoBudapest mint turisztikai desztináció  jelentőségét mutatja a vendégforgalom és a költések aránya: az összes külföldi vendégéjszaka több mint fele (53,9%), a szállásdíj bevételeknek pedig 50%-a a magyar fővárosban realizálódik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint továbbá 2010-ben – a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján – a legnépszerűbb magyarországi város pozícióját Budapest mind a külföldi, mind a magyar vendégek körében megőrizte.

***** 

Ahogy tavaly, a TAP portugál légitársaság idén is kedvezményes jegyvásárlást kínált a vásári időszakban: A március 11-ig megvett és május 31-ig felhasznált oda-vissza utazás 40 ezer forint, amelyben a reptéri illeték is benne foglaltatik. Május 26-tól heti négy alkalommal repülnek Bécsbe, és további öt város is bekerül a célállomások közé: Dubrovnik, Athén, Bordeaux, Manchester és Miami. Tízedik brazil légikikötőként Porto Allegre-be is repülnek. A nagyfokú érdeklődés miatt 22 százalékos kapacitásnövekedést hajtott végre a légitársaság a Budapest – Lisszabon járatnál: szombaton két gép repül, a reggeli kitűnő csatlakozási lehetőségekkel több Lisszabonból induló járathoz. A portugál turisztikai szervek és a TAP Portugal közös akcióként kampányt kíván folytatni júniusban Madeira szigetének népszerűsítésére – mondta Szolnok Péter, a légitársaság képviselője. 

***** 

Mint ismeretes a közelmúltban megszűnt a budapesti romániai turizmus képviselet, ezt a feladatot Bécsből látják el.
Úgy gondoltuk, hogy a magyar piac nagyon lényeges számunkra, ezért is tartottuk fontosnak, hogy részt vegyünk a kiállításon monda Simion Giurca a bécsi igazgató.

Ezért a 150 négyzetméteres standon elsősorban az erdélyi látványosságokra, valamint a falusi turizmusra hívtuk fel a figyelmet, de szeretnénk újra, ha a magyarok nagyobb számban üdülnének a Fekete tenger partján is.
A pavilonban 30 kiállító mutatta be ajánlatait. 

*****

Az idei kiállítás meglepetése volt, hogy nem vett részt önálló standdal a Best Reisen, a Budavár Tours, a TENSI, a Kisalföld Volán. 

***** 

Önálló standdal jelentkezett az Eisenstadt-i Esterházy kastély és a hozzá tartozó fraknói vár. Az egész évben látogatható Esterházy kastély mellett a fraknói vár április 30-tól várja a látogatókat. 

*****

Franciaország standján az érdeklődők találkozhattak Honfleur Idegenforgalmi Hivatal, Francia Riviéra, Choice Hotels szállodahálózat képviselőivel. 

***** 

A Magyar Kastélyszállodák Szövetségének (Hungarian Castle Hotels Association) tájékoztatójából megtudhattuk, hogy új kedvezményeket nyújtó kártyával lépnek a piacra, amely ára 50.000 forint, de a tagszállodáknál „lelakható”. A kártyatulajdonosok a tagok bármelyik szállodájában igénybe vehetik, ahol a szállás és étkezési árakból jelentős engedményeket kapnak. A kártyák 2012. január 31-ig válthatók be.  

***** 

Új katalógussal mutatkozott be a Harris Travel Club.  

***** 

Először mutatkozott be a lengyel standon a Podlaskie régió, amelynek területén található 23 nemzeti park.
A nemzeti parkoknak jelentős szerepük van a lengyelországi egészségturizmus kialakulásában, mivel gyógyüdülőhelyek lehetőleg mindig a jó tiszta levegőjű  területekhez közel épültek ki. 40 gyógyüdülőhely rangot elért település van Lengyelországban, ahol magas színvonalú gyógyító, rehabilitációs tevékenységet folytatnak, illetve nagy figyelmet fordítanak a megelőzésre is.
A magyar turistáknak különösen azokat az objektumokat ajánlathatjuk, amelyek a jó levegő, mikroklíma következtében orvosságmentes gyógyulást biztosíthatnak az allergiás betegeknek.

A 2011 év Maria Skłodowska-Curie éve, Varsó külön városnéző programot alakított ki Maria Skłodowska-Curie nyomában. 
2012-ben amint már erről oly sokszor szóltunk Lengyelország lesz az egyik helyszíne a Football Európa-bajnokságnak az Euro 2012-nek, erre már ez évben is készülnek. 4 városban Varsó, Wrocław, Gdańsk, Poznań lesz a házigazdája a legjelentősebb mérkőzésének, melyekre már most (március 1-től) lehet interneten jegyeket igényelni.

{module 221}