GOA – A kelet gyöngyszeme

Az indiai Goa állam, melyre gyakran valódi földi paradicsomként is hivatkoznak, a bámulatos kontrasztok világa. A kézzelfogható és a megfoghatatlan örökség földje ez, az emberi törekvés és a természeti csodák tája, a zene és a csend otthona. A világ egyetlen más helye sem kínál lehetőséget ennyi világ megismerésére ilyen rövid idő, mindössze órák leforgása alatt.

Külső és belső világok várnak felfedezésre mindannyiunkban Goán, mely méltán ismert, hiszen az egyik legnépszerűbb nemzetközi turisztikai célpont. A Goa Tourism ügynöksége fergeteges hangulatú esten mutatkozott be a Ritz Carlton Hotelben, melyen India egy szeletét hozták el Budapestre. Az eseményen beszédet mondott az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete, Kumar Tuhin, valamint a Magyar-Indiai Baráti Társaság tagjai.
Nyugatról az Arab-tenger, keletről az impozáns Sahyadri-hegység határolja a goai látképet, mely a tengerszinttől egészen 1022 méteres magasságig emelkedik. Seregnyi folyó szeli át e kicsiny államot, ezzel is fokozva természeti szépségeit. Goa ugyan kis állam Indiában, mérete 3702 km2 körüli, míg lakossága mindössze 1,5 millió fő, mégis a legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkezik az indiai államok közt.


Goa portugál gyarmat volt több mint 450 éven keresztül, ami markáns hatást gyakorolt a térség eredeti kulináris világára, csakúgy, mint építészetére és a helyi élet számos más területére. A világszerte ismert „Carnaval” elnevezésű fesztivált szintén a portugálok hozták el Goába.
A templomok és a kápolnák európai építészeti stílusjegyeket hordoznak. A legnagyobb katolikus emlékmű India- és Ázsia-szerte az itt található Sé Katedrális Ó-Goában, mely a híres Aranyharangnak is otthont ad. A szintén Ó-Goában található Bom Jesus Bazilika India első bazilikája, emellett az UNESCO világörökségi helyszíne. Goa szent építészete is igen komoly örökség: az állam pazar templomokat, szentélyeket és mecseteket vonultat fel. A goai templomok jellegzetes eleme az úgy nevezett „Deepstambh”, a lámpák tornya.
Szintén jelentős látnivalónak számítanak Goában az Örökség emlékművek és a vadrezervátumok. De ha Goába érkezünk, mindenképp ki kell próbálnunk a helyi vízi sportokat és kalandparkokat, el kell látogatnunk az erődökhöz, vízesésekhez, tavakhoz, fűszer ültetvényekhez is. Nem hagyhatjuk ki a helyi múzeumokat sem, de érdemes kipróbálni a jellegzetes ételkülönlegességeket vagy akár belevethetjük magunkat a goai éjszakai életbe. Goa hírnevét egzotikus strandjainak is köszönheti. Hatvan mérföld hosszú partszakaszát a világ legfestőibb strandjai tarkítják, melyek a nap, a tenger és a homok páratlan elegyét kínálják.
Az indiai állam önmaga legjobbját nyújtja gazdag színekben pompázva a számos fesztivál alatt, melyeket az év során rendeznek. A legnevesebbek ezek közül a Carnival, a Shigmo, a Ganesh Chaturthi, a karácsony, a Diwali, a Bondera, valamint a St Joao, és a lista folytatódik.
Goa az indiai szubkontinens egyik leglátogatottabb pontja, mely évente több mint ötmillió turistát vonz. A Goa Tourism világszerte szervez bemutatkozó eseményeket, hogy elérje az utazni vágyókat és bepillantást engedjenek e mesés úti cél kínálta lehetőségekbe.
Mr. D. B. Sawant, a Goa Tourism Development Corporation igazgatója elmondta, „Goa évről-évre külföldi látogatók ezreit vonzza varázslatos strandjai, hegyei, völgyei, holtágai, konyhája és nyugodt életmódja miatt. Az államot rendszeresen beválogatják vezető turisztikai- és utazási magazinok leglátogatottabb úti céljai közé.”

(J.D.)