Közös múlt – közös jövő

Tíz évvel csatlakozási kérelmének benyújtása után Horvátország az Európai Unió 28. tagállamává  vált. Zágrábban az Európai Unió himnuszával, Örömódával köszöntötték a csatlakozás pillanatát.

Horvátország

A horvát GDP csaknem 20 százaléka származik közvetlenül a turizmusból. De a tengermelléken, a szigeteken sokaknak szinte csak ez ad megélhetést.

Július elsejétől, Horvátország EU-csatlakozásától kezdve felgyorsul az évi 2,5 millió turista közlekedése Letenyénél. Megszűnik a vámellenőrzés. Az utasforgalmat már csak egy határátkelő bonyolítja, a közúti ellenőrzésre a magyar rendőrök Muracsányba (Gorica) költöznek. Az autópályán pedig csak a magyar területen folyik az átléptetés. Horvátország pénze továbbra is marad a kuna.

Az egymegállásos rendszer a legtöbb átkelőre vonatkozik, ugyanakkor nem vezetik be azt a dunai határforgalomban, továbbá Drávaszabolcs és Barcs közúti, valamint Magyarbóly vasúti határátkelőhelyén. Utóbbiaknál továbbra is mindkét ország saját területén, önállóan ellenőrzi a határforgalmat.

A vám ugyan megszűnik a határon, de azért lesz mélységi ellenőrzés szúrópróbaszerűen. Ettől azonban nem kell tartania egy hétköznapi utazónak. Mindenki többet, sokkal többet vihet magával legálisan. Csak két példa: az eddigi 4 liter bor helyett 90 litert, a 16 üveg sör helyett pedig akár 220 üveggel. Általánosságban elmondható, hogy a korábban megengedett 300 euró értékű áru után már 10 ezer euró értékű árut vihetünk oda-vissza a határon. A határátlépéshez érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány továbbra is szükséges.

Ami nagyon lényeges: minden mobiltelefon társaságnál drasztikusan csökkent a roamingdíj. A Horvátországban indított hívásoknál 320 forint helyett maximum 70 forint, a fogadott hívásoknál pedig 130 forint helyett nagyjából 20 forint percenként a roamingdíj.

Tavaly 332 ezer magyar turista járt Horvátországban, idén is erre, vagy kicsivel jobb eredményre számítanak.

Ami nem változott az, hogy tilos és büntetendő a vadkempingezés, s ha valaki nem kereskedelmi szálláshelyen tölti az éjszakát, 24 órán belül be kell jelentkeznie, különben komoly pénzbírságra számíthat. Vezetés közben az alkoholfogyasztás 0,5 ezrelékig megengedett, de ha a sofőr balesetet okoz, ez súlyosbító tényező.