Nyáron nyit újra a New York-i Szabadságszobor

Még a függetlenség napja előtt megnyitja a kapuit a New York-i Szabadságszobor, amely azóta nem fogad látogatókat, hogy a Sandy hurrikán súlyosan megrongálta a szoborkolosszusnak otthont adó szigetet.

a függetlenség napja előtt megnyitja a kapuit a New York-i Szabadságszobor

Ken Salazar amerikai belügyminiszter Charles Schumerral, New York állam demokrata párti szenátorával együtt jelentette be a turistalátványosság újranyitását. „A Sandy hurrikán súlyos csapást mért a Szabadságszobor fenntartásához szükséges technikai feltételekre” – hangsúlyozta Salazar, hozzátéve, hogy az óriási erőfeszítéseknek hála azonban a szobor még a július 4-i ünnepet megelőzően megnyitja a kapuit a nagyközönség előtt.

Maga a szobor épségben átvészelte a hurrikánt, amely október végén tombolt a térségben, ám a Liberty Island súlyos károkat szenvedett: a sziget mintegy háromnegyedét elöntötte a víz, amely a 2,5 méteres magasságot is elérte. A látványosság megnyitásának pontos dátumát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Salazar szerint a bejelentésre várhatóan a jövő héten vagy utána kerül sor.

2011-ben nagyjából 3,7 millióan keresték fel a szobrot, amely ezzel az Egyesült Államok 19. leglátogatottabb nevezetessége lett. „Az, hogy a szobor látogatható lesz a nyári turistaszezonban, nem csupán szimbolikus jelentőséggel bír, hanem egyszersmind jótékony hatással van a város gazdaságára és üzleteire is, mivel több millió turistát vonz ide a világ minden tájáról” – mondta Schumer.

Forrás és fotó: MTI