Heavy metal a palackban

Ma már nem meglepő, hogy sztárok nevével és fényképével ellátott borok kerülnek a boltok polcaira. Egyrészt sok ismert ember kedveli a borokat, ezért szívesen adja a nevét egy borhoz, másrészt üzleti befektetésnek sem utolsó borban utazni. Nemrégiben a kultikus ausztrál rockcsapat, az AC/DC nevével fémjelzett borsorozat került forgalomba.

Heavy metal a palackban

A legújabb boros őrülethez a szintén legendás metálzenekar, a Motörhead adta a nevét. Motörhead Shiraz 2010 Délkelet-Ausztráliában, a Broken Back Winery-ben készült – írta a Decanter.com.

A bor fiatal kora ellenére már most hódít, Skandináviában óriási sikert aratott. Talán ez azért sem meglepő, mert óriási rajongótábora van a brit zenekarnak arrafelé. Egyébként a napokban dobják piacra Nagy-Britanniában is.

A bor aromái

A zenekar hivatalos közleménye szerint a bor gondosan válogatott szőlőből készült, s gyümölcsaromákban bővelkedik, leginkább a fajtára jellemző feketebogyós gyümölcsökben, melyet a hordóból származó vanília egészít ki. A bor sokszínűségét és komplexitását mutatja, hogy olyan egzotikus aromákat is érezni benne, mint az eukaliptusz, s ezen felül bársonyos tanninjai azok, amelyek igazán vonzóvá teszik.

A zenekar egy kiváló fokhagymával és rozmaringgal fűszerezett báránybordát ajánl hozzá. Emellett a legendás zenekar basszusgitárosa és frontembere, Lemmy, egy figyelmeztetést is posztolt a borhoz: Azt tanácsolom, hogy óvatosan közelítsünk a borhoz, mert megtéveszt? Lehet, bármi megtörténhet.

Sztárok borai

Ewen Cameron, a Great Wine Online kereskedője szerint ez minden idők legjobb „rock ’n Roll szőlője, a bor pedig pont olyan, mint Lemmy, mindent túlél.

A Motörhead zenekart 1975-ben alapította Lemmy Kilminster (Ian Fraser), aki akkor a Hawkwind nevű bandából távozott, hogy megalapítsa a mára kultikussá vált metálbandát.

Az 1980-ban megjelent Ace of Spades című albumból 30 milliót adtak el világszerte. Ha csak a rajongók fele venné a Motörhead bort, ki lehet számolni, mekkora lenne a siker.

Ha csak a zene világát nézzük, olyan sztárok adták már nevüket a borhoz, vagy vásároltak saját szőlőterületet, mint Sting vagy Mick Hucknall a Simple Redből. Sting borszerelme Toszkánában (Tenuta il Palagio), míg Mick Hucknall-é Szicíliában (Gulfi and Bennanti) teljesedett be.

Az ismert filmszínész, Antonio Banderas sem úszta meg saját borászat nélkül. A spanyol származású Hollywood-i színész saját szülőföldjén nézett körül, s döntött Ribera del Duero mellett, ahol is a Bodega Anta Natura borászatot vásárolta meg. Mégis igaz a mondás, hogy a tisztességben idősöd? Férfiak egyik álma, hogy szőlőtökék között töltsék alkonyuk legszebb napjait? Döntse el, ki-ki maga.

Forrás: metropol.hu