Sem Egyiptom, sem Tunézia

Sem Egyiptom, sem TunéziaAz idei első öt hónapban Spanyolországot jelentősen több külföldi turista kereste fel, az első félévben pedig a számuk a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva 7,3 százalékkal nőtt. Idén január és május között kereken 19 millió külföldi üdülő pihent Spanyolországban – közölte a madridi ipari és turisztikai minisztérium. A pozitív hír rövid lélegzetvételt biztosít a gazdaságilag súlyos helyzetben lévő országnak. Az elmúlt hónapokban ugyanis csökkent a spanyol gazdaság növekedési üteme, a munkanélküliségi ráta pedig történelmi csúcsot, 20 százalékot ért el – jelenti a DPA.

{module 221}

Különösen idén májusban ugrott meg a külföldi látogatók száma. Csupán Angliából e hónapban 15,4 százalékkal több turista érkezett, mint az előző év azonos hónapjában, 14,8 százalékkal emelkedett a francia turisták száma is. A szokatlan látogatónövekedés magyarázata, hogy feszült helyzet alakult ki olyan, a turisták által kedvelt mediterrán országokban, mint Egyiptom és Tunézia, ezért sok nyaraló inkább Spanyolországot választotta.

Spanyolországnak van mit bepótolnia, hiszen a növekedés csak 2010-ben kezdődött meg, miután előzőleg 8,7 százalékos esést produkált. Az ENSZ turisztikai szervezete szerint a dél-európai ország a negyedik legnépszerűbb turisztikai célpont Franciaország, az Egyesült Államok és Kína mögött. A legnagyobb küldő országai Németország és Nagy-Britannia és a turisztikai árbevételt tekintve a második a világranglistán az Egyesült Államok mögött.

{module 221}