Megújul a Bikavér Ünnep

Megújul a Bikavér ÜnnepÚj helyszínre, az Érsekkertbe költözik Eger legnagyobb borfesztiválja, a Bikavér Ünnepe, amely 2011. július 7. és 10. között kerül megrendezésre, ahol 36 borászat zsűrizett bikavére és az Egri csillag első évjárata, 18 étterem borokra kreált étele vetélkedik. Az Egri bikavér a borvidék egyik legismertebb márkaneve, melyből évi 10 millió palack kerül forgalomba, vagyis a legnagyobb mennyiségben forgalmazott száraz vörösbor, melynek neve a rendszerváltás előtti évtizedekben sajnos megkopott. Az újjáéledt egri borászatokra hárult a feladat, hogy megmutassák, a gondosan összeállított Egri bikavér jó minőségű vörösbor, mely élve a házasítás végtelen lehetőségével ezerarcú, mégis jellegzetesen egri.

{module 221}

A tavalyi Bikavér  Ünnepen megszületett a bikavér fehér párja, az Egri csillag. Újdonság, hogy az első évjárata szintén ott lesz a Borünnepen. A Bikavér Ünnepen azt mutatják meg, hogy az avatott kezekben készült bikavér jó. A borászatok boraihoz egy-egy egri és Eger környéki étterem főz egy speciális fogást. Két kóstolás között az Egri bikavér és az Egri csillag színpad programjai szórakoztatják a vendégeket. A borászatok traktorgyorsulási- és szépségversenyen is összemérik erejüket. Így ünnepel idén a 99 éves Egri bikavér.

Idén immár tizenötödik alkalommal jönnek össze, hogy az egri borászok felvonultassák legjobb bikavéreiket. Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri bikavért, hogy megmutassa a sokszínű Egri borvidékén termő vörös borok szépségét és sokszínűségét. Ezt követően, a feljegyzések szerint 99 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása. A jól csengő név és a válogatott fajták szabályozott házasításával készülő bor meghozta a várt eredményt: a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve lett itthon és külföldön.

Az egri fehér borok a vörösökhöz hasonlóan, lendületes savakkal és gyümölcsös zamatokkal adják vissza az itt honos fajták és a termőhely harmóniáját. Az újra szép teljesítményt nyújtó bikavérek és egyéb vörösborok mellett a fehér borok talán mégsem kaptak kellő figyelmet. Az egri borásztársadalom száz év elteltével ezért elérkezettnek látta az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját. Megtalálta, és megszületett az Egri csillag, melynek névadója éppen a tavalyi Bikavér Ünnepen volt. A fehér házasítás a Kárpát medencei fajtákra: a furmintra, a hárslevelűre, a leánykára, a királyleánykára, cserszegi fűszeresre, Irsai Olivérre, a zengőre és a zenitre épül a bikavérhez hasonló, nagy reményekkel.

Az Egri borvidéken jelenleg 5600 hektáron folyik a szőlőtermesztés, évente 200-300 ezer hektoliter bor készül, melyből 70-80 ezer hektoliter a bikavér. Egri bikavér márkanév alatt évente mintegy tízmillió palack bor kerül forgalomba, ezzel a bikavér Magyarország legnagyobb mennyiségben értékesített száraz vörösbora.

A következetes munka meghozta az eredményeket is.  Idén a Pannon Bormustra csúcsbora lett – a 20 legjobb magyar vörösbor közé sorolták a St. Andrea Hangács Egri bikavért és a Merengő Egri bikavér Superiort a 2008-as évjáratból, a „Hangács” Bordeaux-ban és a londoni Decanter borversenyen is besöpörte a díjakat. A St. Andrea 2007-es Áldás Egri bikavére és Thummerer Vilmos 2006-os Egri bikavér Superior-je is díjazott lett Bordeaux-ban. A „Hangács”, az „Áldás” és a Thummerer Bikavér is ott lesz az ünnepen.

{module 221}