Tavaly az első kilenc hónapban 61 százalékkal csökkent a német turisztikai ágazat forgalma

Tavaly az első kilenc hónapban 61 százalékkal csökkent a német turisztikai ágazat forgalma

Közel kétharmadával esett vissza tavaly az első három negyedévben a német turisztikai ágazat forgalma a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.

Tavaly januártól szeptemberig a német turisztikai ágazat, az utazási irodák, a rendezvényszervezők és foglalási szolgáltatók forgalma naptári és szezonális kiigazítással 61 százalékkal csökkent a megegyező 2019-es periódushoz képest. A legnagyobb mértékű visszaesésre a második negyedévben került sor, 91 százalékosra, majd a harmadik negyedévben az előző évinél 75 százalékkal kisebb forgalmat bonyolított az ágazat.

A 2015-ös forgalmat 100 pontként alapul vevő forgalmi index az első negyedévben 101,6 pontont állt a 2019. negyedik negyedévi 132,0 pont után. Az index 2020 második negyedévében 11,5 pontra csökkent, majd a harmadik negyedévben 31,3 pontra emelkedett.

A forgalmának nagyobbik hányadát adó „nyári” félévben, azaz májustól októberig 209,6 millió vendégéjszakát szolgált ki a turisztikai ágazat, 31 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A járványvédelmi okokból bevezetett utazási korlátozások elsősorban a külföldi utazók vendégéjszakáit érintették, ami a nyári félévben 68 százalékkal esett vissza 17,2 millióra.

A korlátozások eltérő módon érintették a különböző szállási lehetőségeket, A szállodák, panziók és fogadók forgalma a nyári félévben 40 százalékkal esett vissza, ezen belül a belföldi utazók vendégéjszakái 31 százalékkal, a külföldieké 72 százalékkal csökkent.

A kiadott magánházak és nyaralók forgalma viszont 1 százalékkal emelkedett. A külföldi vendégéjszakák forgalma ebben a kategóriában is csökkent ugyan, 41 százalékkal 1,8 millióra, a belföldieké viszont 5 százalékkal 33,3 millióra emelkedett.

Hasonlóképpen a kempingek forgalma is 6 százalékkal nőtt a nyári félévben, mivel a belföldiek vendégéjszakái 15 százalékkal 31,0 millióra emelkedtek, miközben a külföldieké 50 százalékkal 2,1 millióra csökkentek.

A legnagyobb forgalomcsökkenés a külföldiek által előszeretettel látogatott nagyvárosokban, Berlinben és Hamburgban következett be tavaly, elsősorban a kiállítások és vásárok elmaradása miatt. A legkevésbé pedig a belföldi turizmus kedvelt célpontjaiban, Mecklenburg-Vorpommern és Schleswig-Holstein tartományokban esett vissza a forgalom tavaly. Berlinben 68 százalékkal, Hamburgban 54 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma, a két említett tartományban viszont mindössze 5 és 6 százalékkal.

bővebben (németül):
Reisebranche: 61 % weniger Umsatz in den ersten drei Quartalen 2020

MTI