Idegenvezetői Világnap 2015

Február 19. és 22. között rendezik meg idén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) támogatásával és a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) társszervezésében az Idegenvezetői Világnaphoz kapcsolódó programsorozatot Budapesten. A különleges városnéző túrák többsége ingyenes, ám sok előzetes regisztrációhoz kötött.

A budapestiek is turistává válhatnak az Idegenvezetői Világnap alkalmából tartott speciális városnéző programokon: különleges történelmi és kulturális ritkaságok várják az érdeklődőket a négynapos programsorozaton. Február 19. és 22. között mintegy 100 különböző gyalogos városnéző program 8 hajó, 60 autóbusz és 5 villamos túra érhető el, továbbá 6 speciális busz, mozgáskorlátozottak részére. Vannak 20 perces és bő 3 órás idegenvezetések, a Budai Vártól a XXII. kerületig, a római kortól a szecesszióig, a lóversenytől a gyerekvasútig, a mulató negyedtől a polgári villákig, a Pál utcai fiúk helyszíneitől Krúdy szomszédságáig. A részvétel a programok nagy többségén ingyenes – néhány helyszínen a belépőt meg kell vásárolni. Az egyes napok részletes programjai, valamint a regisztrációs lehetőségek a www.bkik.hu oldalon elérhetőek.

Az eseményt a 165 éves Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatja, a BKIK Idegenvezetői Továbbképző Központja szervezi, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány közreműködésével. Fővárosi idegenvezetők társadalmi munkában mutatják be Budapest olyan nevezetességeit, történelmi és kulturális értékeit, amelyek gyakran még az itt élők előtt is ismeretlenek. Az esemény alkalmával számtalan múzeum és intézmény várja különböző programokkal, meglepetésekkel az érdeklődőket. A budapesti tematikus és bevásárló utcák (www.bevasarloutca.hu) is speciális programokkal készülnek. Az érdeklődés óriási: sok előzetes regisztrációt igénylő programra már most minden hely elkelt.

A vasárnapi központi események helyszíne ezúttal is a Bálna Bevásárlóközpont lesz. Innét indulnak a térítésmentesen, de előzetes regisztrációval igénybe vehető városnéző autóbuszok (összesen 60), a városnéző hajók, valamint a kerekesszékkel közlekedők számára szervezett, speciális mikrobuszos túrák. A BKIK a Bálnában kiállítással és kézműves bemutatóval, vásárral is várja az érdeklődőket. Az autóbuszokat idén is a Magyar Turizmus Zrt. adja, a Bálnához legközelebbi, 8-as számú dunai kikötőt a Mahart Passnave Kft. szintén térítésmentesen biztosítja a városnéző hajóknak. A Magyar Kikötő Zrt. pedig erre az alkalomra kedvezményesen adta a hajókat.

A rendezvény fővédnöke Tarlós István, Budapest főváros főpolgármestere, házigazdája Szatmáry-Jähl Angéla, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának elnöke.