Turizmus 2.0 konferencia a BKF-n

A BKF az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete (AFIOE) társszervezésében 2010. november 4-én, a turisztikai szolgáltatók aktív részvételével rendezte meg turisztikai konferenciáját Turizmus 2.0- Humán fejlesztések a kiemelt ágazatban címmel, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán.

A konferencia lehetőséget teremtett a turisztikai szektor szervezeteinek arra, hogy összefoglaló képet kapjanak azokról az elképzelésekről, amelyeket a kormány megfogalmazott a turizmus minőségi fejlesztésével és a turizmusban dolgozók képzésével kapcsolatban, valamint hogy megismerhették azokat a változtatásokat, előremutató lépéseket, amik a fejlesztési célok transzparenssé tételét követően megtörténtek.
Dr. Horváth Endre gazdaságért felelős helyettes államtitkár előadásában kiemelte, hogy a fejlesztési célok megvalósításának kiemelten kezelendő kérdése a munkavállalók hatékony képzését elősegítő rendszer kialakítása, a tartalmak célokhoz igazodó, pontos meghatározása. Minderre az Új Széchenyi Terv január 15-én induló pályázati rendszere biztosít forrást.
Bánki Erik a Parlament Sport- és Turizmus Bizottságának elnöke az állam szerepvállalásáról beszélt, hangsúlyozva, hogy az állami források hatékony felhasználása mellett, ellenőrizhető és átlátható rendszerben kell a turizmus minőségi fejlesztését megvalósítani. Külön hangsúlyozta, hogy a magyar konferenciaturizmusnak elengedhetetlen szüksége van egy több 5-6 ezer fős, budapesti komplexum felépítésére, ami a kormányzati szándék szerint a következő években az Új Széchényi Terv részeként megvalósul.

A konferencia előadói (Dr. Ruszinkó Ádám, elnök Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület; Dr. Erdei János, elnök, Magyar Szállodaszövetség; Dr. José Luis Martinez, intézetvezető, BKF; Avidor András, társigazgató, BNI Hungary; Dr. Zsuffa Ákos, elnök, AFIOE) saját szakterületükön vizsgálták a turizmus minőségi fejlesztésének lehetőségeit, kiemelve a turisztikai szakmacsoportokhoz kapcsolható humán fejlesztések kérdéseit és a lehetséges válaszokat.

A konferencia résztvevői a délutáni programban, rendhagyó műhelymunka során kapcsolódtak be közvetlenül a közös gondolkodásba, aminek kézzel fogható erdményeit napokon belül el is juttatják a döntéshozók felé, a BKF „Turisztikai képzések átalakítása” vitairattal együtt.