És végre Budapest-Bamako

A Budapest-Bamako egy veszélyes, minimál asszisztenciás kaland és tájékozódási verseny. A B2 nem vasárnapi autózás a Pilisben vagy piknik a Városligetben.

Kombi Trabant rajtszám zebrával

Mi ez az őrület megint?

Itt nincsenek mentő helikopterek, begyűjtő  teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. Mindenki a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségére számíthat. A Bamako – n egy dolog biztos: minden bizonytalan. De a kaland erről szól. A Bamako nagy közösségi esemény, ahol esténként a tábortűznél hozzád hasonló őrültekkel oszthatod meg a napi élményeket és a sólet konzerved.

A Budapest – Bamako az idén izgalmas útvonalat, kemény etapokat és napi kiértékelést ígér. A túra kategória pedig rengeteg izgalmat és kalandot Budapesttől Bissauig. 2013-ben  ismét áthalad majd a futam a Szaharán és Nyugat Afrikán. A feszült mali helyzet és politikai válság miatt az idén ismét Bissau-Guinea fővárosában ér véget a futam.

És végre Budapest-Bamako

Honnan és hová

A verseny Európa szívéből indul, földutakon, homokos pusztákon, arany sárga dűnéken és szavannai szamaras szekér és dzsungeleken utakon jut el fekete Afrika mélyébe. A verseny embert próbáló, de hihetetlenül látványos extrém terep rally. A futam útvonalát itt érhető el.

Haverok! Buli! Szahara!

A túra kategóriában nincs verseny. Ez “mindössze”  napi harc a túlélésért. Az ellenfelek a távolság, az idő, a kiszámíthatatlan veszélyek és akadályok mind rád várnak. A kaland kategória nem idegenvezetős turista esemény. Közel 9000 kilométerrel kell megbirkóznod úgy, hogy a saját erőforrásaidra és szerencsédre vagy utalva. Nincs, aki babusgasson, dédelgessen és megkérdezze, hogy hozhat-e egy pohár hideg üdítőt. Ez nem az a buli. Dzsungelharc, túlélőbiznisz.

És végre Budapest-Bamako

Humanitárius karaván

A futam minden évben kiemelkedő  karitatív esemény is egyben Maliban és Mauritániában. Minden csapat ajándékokkal és adományokkal felszerelkezve érkezik a világ ötödik és hatodik legszegényebb országába. A legkiemelkedőbb karitatív munkát végző csapat nyeri el a Teréz Anya Jótékonysági Díjat. A mezőny nagy része már tegnap megérkezett Budapestre, ahol a versenyzők az első eligazításon vettek részt. A futam adomány kamionja 14 tonna, közel 800,000 eurónyi adománnyal áll menetkészen rajtnál.

És végre Budapest-Bamako

Indul a fapados Dakar is –  félhülyék ide!

Jelmezes felvonulással, ahogy kell: papnők, sámánok és unikornis médiumok áldásával startol a flúgos futam 2013 Január 25-én Budapesten. A fapados Dakarnak is nevezett transz-szaharai rally péntek délután jelmezes rajttal, őrült indulókkal, egy bizarr műsorral és egy nem minden napi vallási szertartással veszi kezdetét a Budapest Kongresszusi Központ előtti parkolóban. A rajtnál az indulók többe közt néma csenddel tisztelegnek a Budapest-Bamako által Afrikában eddig elgázolt kecskék emlékének.

A nem véletlenül flúgosnak is nevezett futam indulói közös jóga, meditációs és légzés gyakorlat órával indítják a napot. “Ahhoz, hogy a sivatagban ne tévedjenek el a versenyzők és nehéz helyzetekben is feltalálják magukat, tökéletes légzésre és lelki békére van szükség. “- mondta a futam alapítója Villám Géza, aki saját maga is képes Jedi technikával GPS nélkül navigálni a Szaharában.

A versenyzőknek az elkövetkező 4 napban egy minden eddiginél is hosszabb, 4 napos szuper maratoni szakaszt kell teljesíteniük. A budapesti rajt után a maraton a marokkói Tinerhirben, 4000 kilométer után ér véget.

A rendezők mindenkit várnak a Budapest Kongresszusi Központ előtti parkolóban délután 2-kor.

fotó: szsz