Legalább negyedmillióan szurkoltak a Giro d’Italia első három napján

Giro d'Italia, Budapest, Hősök tere

Ma a Kaposvár-Balatonfüred szakasszal zárult a Giro d’Italia Nagy Rajtja, az olasz kerékpáros körverseny keddtől Szicíliában folytatódik. Az emlékezetes három nap során Budapesten, a Dunakanyar, illetve a Dunántúl útjai mentén összesen több mint negyedmillióan szurkoltak a versenyzőknek, köztük a három magyar indulónak. Az összetettben 40. helyen álló Valter Attila sportolótársai nevében köszönte meg a szurkolóknak az elmúlt három napot. Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a világszínvonalú rendezést és szurkolást, Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője pedig a sikeresen lebonyolított rendőri biztosítást értékelte.

A legendás kerékpáros körverseny nyitószakaszait, a Grande Partenzát, azaz a Nagy Rajtot péntektől-vasárnapig Magyarországon rendezték; a Budapest-Visegrád és a mai, Kaposvár-Balatonfüred etapok mellett szombaton a budapesti egyéni időfutamon mérette meg magát a mezőny. A Giro d’Italia május 10-én Szicíliában, az Avola-Etna-Nicolosi hegyi szakasszal folytatódik.

„Óriási élmény, amiben a három nap során részünk volt. Folyamatosan libabőrös vagyok, ezt a szenzációs hangulatot egyszerűen nem lehet megszokni. A sportolótársaktól és a rendezőktől folyamatosan csak azt hallom, hogy az utóbbi évek legjobb Nagy Rajtját veszünk részt, és ezt szívből köszönöm mindenkinek. Hajrá magyarok!” – üzente még a kaposvári rajt előtt Valter Attila, az FDJ-Groupama versenyzője, aki összetettben az 40. helyről várja a keddi folytatást.

Az olasz szervezők szerint minden idők egyik legjobb Nagy Rajtját rendezte meg Magyarország

Az elmúlt három nap során életre szóló élményekkel gazdagodtunk, és az ország mind rendezésből, mind szurkolásból jelesre vizsgázott. „A verseny a legszebb álmainkat is felülmúlta, legalább negyedmillió ember biztatta a mezőnyt a versenyútvonalak mentén, mindenhol szenzációs hangulat uralkodott. Az olasz szervezők minden várakozását felülmúlta a hangulat, az egyik csapat azt nyilatkozta, hogy igazából nem értették, miért kell Magyarországra hozni a Nagy Rajtot, de egészen elképedtek attól a végtelen szeretettől és lelkesedéstől, amit itt tapasztaltak. Ez a verseny biztos, hogy emelte hazánk megbecsülését a világban. A siker közös, emögött a verseny mögött végre egy igazi nemzeti összefogás alakult ki. Ezúton én is köszönöm mindenkinek; a szervezőknek, a budapesti és a vidéki önkormányzatoknak, a rendőrségnek, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, az önkénteseinknek, a szurkolóknak és a lakosságnak!” – nyilatkozta Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője a zavartalanul lebonyolított rendőri biztosítást értékelte. „Büszke vagyok a rendvédelmi szervek, a partnereink, illetve az Országos Polgárőr Szövetség áldozatos munkájára. Az olasz szervezők szerint minden idők egyik legjobb Nagy Rajtját rendeztük meg. Minden tekintetben lenyűgöző volt a rendezvény, külön kiemelném, hogy példaértékű volt a szurkolók és a nézők fegyelmezettsége” – mondta el Óberling József.

A magyar szurkolókat és a szenzációs hangulatot emelte ki Mauro Vegni, a Giro d’Italia igazgatója: „Szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak, a kormánynak, a lakosságnak, a szurkolóknak és természetesen a Nagy Rajt helyi szervezőbizottságának. Igazi siker volt az elmúlt három nap, ennél melegebb fogadtatásban nem is részesülhetett volna a verseny. Ezzel a Nagy Rajttal a magyarok bebizonyították a világnak, hogy helyük van a nemzetközi kerékpáros közösségben. Köszönjük Magyarországnak!” – mondta Mauro Vegni.

A Giro d’Italia tehát május 10-én, kedden folytatódik és május 29-én, Veronában ér véget. Szurkoljunk továbbra is a magyar versenyzőknek! További információk a 105. Giro d’Italiáról: www.giroditalia.it

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .