Pénteken rajtol a 10 éves Budapest-Bamako Rally

A kormány óvatosságra intette az indulókat

A Lurdy Házból rajtól a Párizs-Dakar szellemi örökösének tartott Budapest-Bamako Rally. A több, mint 8000 kilométeres Afrikai autóverseny és túra ismét jelmezes rajttal indul, ahol 480 induló áll majd rajthoz, vicces járművekkel és jól felkészített terepjárókkal egyaránt.

A kormány óvatosságra intette az indulókat

„Az idén 42 országból érkeztek az indulók. Az idén először Izraelből is érkezett egy csapat. A legtávolabbi nevezőnk pedig perui” – nyilatkozta a futam alapítója a volt kereskedelmi rádiós, Villám Géza.

Az embert- és gépetpróbáló sivatagi autós, motoros futam komoly veszélyekkel és rizikókkal jár. Ezekre az elmúlt napokban több európai ország külügyminisztériuma is felhívta a figyelmet. Az angol indulókat a rabati angol követség figyelmeztette a rendezőkön keresztül.

A magyar résztvevőket a Külgazdasági és Külügyminisztérium intette óvatosságra. A magyar kormány „a rali megrendezését rendkívül kockázatosnak tartja” áll a külügy múlt csütörtöki nyilatkozatában. A nyilatkozat kiemeli, hogy a „Száhel-övezet változatlanul a nemzetközi terrorizmus által leginkább sújtott régiók egyike, ahol a fenyegetettség érdemben 2014-ben sem csökkent.”

A rabati magyar nagykövetség, illetve a Maliban működő új tiszteletbeli konzulátus fokozott figyelemmel kíséri a karaván útját. A futam szervezői pedig elmondták, hogy „akárcsak az elmúlt években, Mauritániában és Maliban is kellő katonai és belbiztonsági kíséretet kap a Budapest-Bamako”.

Az, hogy mennyire fontos a biztonság misem igazolja jobban, hogy a mali hatóságok kérésére biztonsági okok miatt a 11. etap útvonalát a rendezők teljesen átszervezték, és csak az etap lebonyolítása után hozzák nyilvánosságra.

A verseny kategóriában az idén 40 csapat vesz részt. A verseny navigációs és vezetéstechnikai összecsapás. Nem a leggyorsabb nyer, hanem a legjobban navigáló és legkitartóbban vezető csapat. Így férnek meg egymás mellett kisebb teljesítményű öreg autók, és jól felkészített terepjárók.

Az öreg és vicces autóknak fenntartott Spirit kategóriában az idén is ingyen indulhattak azok a csapatok, akik a futam eredeti szellemiségét ápolják és őrzik azzal, hogy lehetetlennek tűnő autókkal vágnak neki a távnak. Itt kapott helye két Robur, keletnémet ős-kisbusz, egy 1960-as Ford Falcon, 205-ös Peugeot, Skoda Favorit és egy 1968-as Volkswagen bogár is.

Az autók mellett 24 motor és 4 kamion is rajthoz áll majd. A kamionok juttatják el a futam résztvevői által összegyűjtött 1,100,000 millió Eurónyi adományt. A résztvevők orvosi felszereléseket, gyógyszereket, ruhákat, varrógépeket, hűtőgépeket, tanszereket, egy teljes falu energia rendszerét, egy oktatási rádióadó felszerelését, mentőautókat és egy iskolabuszt visznek Maliba.