Ez volt az utolsó vacsora a Titanicon

Százöt év után magyar sztárszakács készítette el újra a Titanicon felszolgált „utolsó vacsorát”. Krausz Gábor séf Szende Gabriella kutatásai alapján tálalta annak a menüsornak egy részét, amelyet 1912. április 14-én este fogyasztottak az első osztály Á la carte éttermében. Alig néhány órával később a vendégek és a személyzet már az életéért küzdött.

A Titanic fedélzetén három étkezde volt, a harmad-, a másod- és az első osztály utasait elkülönítették egymástól, sőt, a legelegánsabb szinten működött egy A la carte étterem is, amely a felső tízezer legfelsőbb rétegeit szolgálta ki.
A korabeli leírások szerint jó volt azon az estén a hangulat, csodás napot zártak az utasok.
A Titanic kiállítás felkérésére Krausz Gábor, a TV2 Séfek Séfe című műsorának séfje megidézte ezt a baljóslatú vacsorát. Több mint 105 év elteltével elkészítette a Titanic menüjének egy kicsit újragondolt változatát, ragaszkodva ahhoz, hogy az eredeti ízvilág megmaradjon.
Ez volt az utolsó vacsora a Titanic fedélzetén:

Árpakrémleves
Mousseline mártásban érlelt lazac uborkával
Bélszínsteak
Hirtelen sült csirke lyoni módra
Töltött cukkini zöldségekkel, paszternákpürével
Mentaszósszal tálalt bárány
Almaszósszal tálalt sült kacsa
Marhabélszín chateau burgonyával
Római puncs
Sült galambfióka zsázsával
Hideg spárga vinaigrette-szósszal
Libamájpástétom
Zellerkrém
Waldorf-puding
Őszibarack Chartreuse-zselében
Csokoládés és vaníliás eklerfánk
Francia fagylalt


„Charles Proctor, a Titanic séfje a francia konyha híve volt. Árpagyöngy ragut készítettem édesburgonya- és paszternákpürével, zöldalmakompótot, pirított bokchoy-t, vagyis kínai káposztát, valamint pecsenyekacsamell rozét kacsa jussal – mondta Krausz Gábor. – Ez a Titanic menüjének rövidebb, tömörebb változata, de képviseli azt az ízvilágot, amelyet az utasok élvezhettek az utolsó estén” – magyarázta a séf.
A Titanicon a ma ismert rendszerben, munkaállomásokon dolgoztak a szakácsok, a jelenlegi konyhai technikák nagy részét is ismerték már, a kifinomult közönség azonban valószínűleg nem fogadná lelkesen a száz évvel ezelőtti menüt. „Más alapanyagokból dolgozunk és máshogy manapság. Rendkívül ízletes és változatos menüt hoztak össze a hajón, de egy Michelin-csillagos étterem kínálatával ez ma már nem vetélkedhetne” – vélekedett Krausz Gábor.


A Titanic konyháján 62 ember dolgozott, többségük odaveszett. Charles Joughin pékmester az egyik kivétel, ő egy felborult csónakba kapaszkodva megmenekült. Később azt mondta, hogy a brandy mentette meg, amit a katasztrófa előtt ivott.

(Oláh Zsuzsanna)