10. Főzdefeszt + Street Food Market új időpontban

10. Főzdefeszt + Street Food Market új időpontban

Új időpontban rendezik meg a 10. Főzdefeszt és Street Food Market fesztivált. Az esős időre tekintettel a szervezők egy héttel később, szeptember 11-13. tették a fesztivál időpontját, a helyszíne a budapesti Felvonulási tér.

10. Főzdefeszt + Street Food Market új időpontban

5 évvel ezelőtt a szervezők célja az volt, hogy egy olyan fesztivált rendezzenek, melynek célja a kézműves sörök bemutatása, azok népszerűsítése és a nagyüzemi sör hegemóniájának megtörése. 4 és fél évnek és 9 fesztiválnak kellett lezajlania ahhoz, hogy az ügy hivatalos megerősítést nyerjen: 2015 augusztusában a Gazdasági Versenyhivatal kimondta, hogy a magyar sörkultúra a kizárólagos nagyüzemi szerződések igájában senyved, melyeknek versenykorlátozó hatásuk van. Egyben kötelezte a nagy sörgyárakat arra, hogy 2 év alatt 20%-kal kevesebb sört adjanak el efféle szerződések keretében.

Ez a rendelkezés újabb lendületet adhat a magyar kézműves sör terjedésének, melynek már így is számos látványos jele van. Az őszi fesztivál legnagyobb szenzációja az, hogy körképet adhat a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásáról. Pár évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak, idén mégis három vadonatúj vallásos lelkületű sörbrandet mutatunk be a Főzdefeszten.

A Zirci Ciszterci Apátságban felépült Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje a kolostor pincéjében – a 18. századi zirci főzde szellemi örököseként. A történelmi környezetbe helyezett modern főzde mai felfogásban főzött sör-szortimenttel mutatkozik be a Főzdefeszten. A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor 3 fajta sört főzet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség pedig újrateremtette a legendás Szt. István Portert, amit ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek.

De nemcsak szerzetesek és püspökök kongregációját láthatjuk majd – az egyházon túl is egyre többen fogják fel a jó sörben rejlő kommunikációs lehetőségeket. Így tanúi lehetünk a Freak Fusion Cabaret Tripla Leszúrt Rittenberger nevű füstös „freak” lágerének bemutatójához készült hátborzongató cirkuszi mutatványnak.

A már megszokott klasszikus felhozatalon túl ismét számos premierrel és újdonsággal készülnek, ráadásul most először külföldről is hívtak kézműves sörfőzőket, hiszen Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés Európa talán legnagyobb kézműves sörfesztiválja, a Főzdefeszt iránt.

Az ételkínálat is felfrissült. A bevált slágerek, mint Befaló Bill, Zing Burger, Vörös Homár és társai mellett új street-food standokat állítanak hadrendbe, valamint felbíztatták a sörfőzőinket, hogy ők is készüljenek étellel is.

Főzdefeszt Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1484231238537667/