200 év ízutazás

avagy amikor az elvtársak mulattakAvagy amikor az elvtársak mulattak

A magyar polgárság hajnalától az elvtársak tivornyáin keresztül a letisztult vendéglátásig. 200 év ízvilágát mutatják be tavasztól a Szidónia Kastélyszállóban. Röjtökmuzsajon márciustól decemberig 10 történelmi korszak étkeit mutatják be. Az ötlet Váradi Károly főszakács fejéből pattant ki, aki Budapesten járva többször is megfordult a vendéglátóipari múzeumban, ahol fölkutatták neki régi receptkönyvekből, hozzájuk került gyűjteményekből, étlapokból a különböző korszakok jellegzetes ételeit, menüsorait.

Márciusban az 1810 és 1830 közötti időszak, a polgári világ hajnala, a biedermeier kor, a francia konyha kerül terítékre. Lesz csukapástétom articsókával, vadkacsaleves, „miskulantzia” saláta. Ennek lényege, hogy legyen benne pujpunella is.

Utána minden hónapban 20 évet ugranak majd. A Világszám talán legjobban „az elvtársak vadásznak” időszakot várja. Hiszen a vadételek mellett lesz menzakoszt is. Ez mindenképpen megmutatja majd, hogy érdemes-e visszasírni a kádári időket és tényleg olyan finom volt-e a paradicsomos káposzta, mit ahogy arra manapság emlékeznek a nosztalgiázók. Kíváncsiak vagyunk, hogy hányan rendelnek majd belőle! Mi azért az őzpecsenyére szavazunk.

Az év végén, a 12 éve fölújított kastélyszállóban a történelem ízeit varázsolják majd az asztalra a modern technológia segítségével – foglalta össze az ízutazást Gulyás Eszter.

/Világszám/