A díjazott minőség

Magyar Turizmus Minőségi Díj2006-ban országos bevezetésre került a Nemzeti Turisztikai Bizottság koordinálásával kialakított Magyar Turizmus Minőségi Díj, amely a hazai turisztikai szolgáltatások minőségének egységes és megbízható minősítésére szolgál. A rendszert a magyar turizmus állami irányítása által támogatottan, a szakmai szervezetek és szakemberek bevonásával több éves munkával fejlesztették ki. A Díj elnyerése biztosítékot jelent arra, hogy a nyertes szálloda vagy étterem megfelel a besorolási előírások szerinti elvárásoknak, sőt azokat túl is teljesíti. A szakmai önértékelési lista szállodák esetében 750, az éttermeknél közel 300 kérdést tartalmaz, melyek – szemben az eddig alkalmazott gyakorlattal – nem csak a hardware részt, hanem a legalább ennyire fontos software részt is – nagy részletességgel vizsgálják.

A kialakult gazdasági helyzet és az elmúlt évek tapasztalata megköveteli a szolgáltatók folyamatos alkalmazkodását a piaci kihívásokhoz, melynek elsődleges útja nem lehet az árak csökkentése, de sokkal inkább a szolgáltatások minőségének megtartása és fejlesztése. A szolgáltatók folyamatos minőségi fejlődésén, önvizsgálatán kívül, ebben is segítséget kíván nyújtani a Díj.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj 2005-ben egy próba projekttel indult, melynek célja az volt, hogy a szervezők időben felmérjék és kijavítsák a minősítési rendszer alkalmazása során felmerülő hiányosságokat.
A 2006. évi országos bevezetést követő hat évben 145-en pályáztak a Díjra. A most bejelentésre kerülő 2010. évi nyertesekkel együtt, az elmúlt években összesen 94 szolgáltató felelt meg az előírt kívánalmaknak. Így ez évtől, már 77 szálloda és 17 étterem bejáratánál láthatjuk a díjazottaknak járó táblát és oklevelet.

Jelentős nemzetközi elismerés, hogy 2007-ben a HOTREC (az EU tagországok szállodai és vendéglátó szövetségeinek szakmai szervezete) akkreditálta a programot. Döntésük értelmében a Magyar Turizmus Minőségi Díj program, az európai kritériumoknak való megfelelést igazoló 2Q szintet érte el, és így jogosultságot ad a díjnyertes éttermeknek és szállodáknak a Q jel mellett, a program elismerését jelentő 2Q használatára is.

A Díj három évig érvényes. Ezen idő alatt bármikor ellenőrizhető és a szolgáltatási színvonal romlása esetén visszavonható. Erre eddig öt alkalommal volt szükség.

A három év elteltét követően, a nyertes szolgáltató dönthet arról, hogy meghosszabbítja-e a Díj érvényességét.

A program sikerét jelzi az is, hogy a 2005-ben és 2006-ban nyertes 37 szolgáltatóból, 30-an tartották fontosnak, hogy ismét megpályázzák a Díjat.

2010-ben a következő éttermek és szállodák pályáztak sikeresen a

Magyar Turizmus Minőségi Díj újabb három évig való meghosszabbítására:

Éttermek:
Borklub Étterem, Mosonmagyaróvár
Gerbeaud, Onyx Étterem, Budapest
Tanyacsárda, Lajosmizse

Szállodák:
Danubius Health Spa Resort Bük, Bükfürdő
Danubius Health Spa Resort Hévíz, Hévíz
Hotel ibis Budapest Centrum, Budapest
Hotel Kálvária, Győr
Hotel Karos Spa, Zalakaros
Hotel Mercure Budapest Buda, Budapest
Hotel Mercure Budapest Korona, Budapest
ibis Budapest City, Budapest
Kis Helikon Hotel Hévíz, Hévíz
Mercure Budapest Duna Hotel, Budapest
Mercure Budapest Metropol, Budapest
Mercure Budapest Museum, Budapest
Novotel Budapest Centrum, Budapest
Novotel Budapest Congress, Budapest
Novotel Szeged, Szeged
Novotel Székesfehérvár, Székesfehérvár
Ramada Plaza Budapest, Budapest
Sofitel Budapest Chain Bridge, Budapest

2010. évben első alkalommal jelentkező szolgáltatók közül az alábbiak nyerték el a Magyar Turizmus Minőségi Díjat:

Éttermek:
Borssó Bistro, Budapest
Tercia Fertőendréd Étterem, Fertőendréd
Tercia Hubertus Étterem, Sopron
Tercia Kópháza Étterem, Kópháza

Szállodák:
Abacus Business & Wellness Hotel, Herceghalom
Danubius Health Spa Resort Aqua, Hévíz
Expo Congress Hotel, Budapest
Globall Football Park és Sporthotel, Telki
Hunguest Hotel Flóra, Eger
Hunguest Hotel Palota, Lillafüred
Opera Garden Hotel & Apartments, Budapest
Spirit Hotel Thermal Spa, Sárvár
Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak, Szilvásvárad

A Díjat meghosszabbítók és újonnan elnyerő szolgáltatók hagyományaink szerint az Utazás Kiállítás hivatalos megnyitóján (idén 2011. március 3-án) veszik át a Magyar Turizmus Minőségi Díjat és a névre szóló okleveleket.

A Nemzeti Turisztikai Bizottság ebben az évben is meghirdeti a Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázatot szállodák és éttermek részére.

Jelentkezni 2011. február 4 – március 11. között lehet.

Részletek és további információk: www.itthon.hu /minosegidij