A Balatoni Borvidékről kerültek ki a Magyar Bor Nagydíj győztesei

bor, borászat - gasztronómia

A Magyar Borszakírók Köre (MBK) által évente odaítélt Magyar Bor Nagydíj idei győztesei között a balatoni borászok arattak sikert. Az MBK által szervezett versenyen a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje a fehérborok kategóriájában, míg a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja a vörösborok mezőnyében bizonyult a legkiemelkedőbbnek.

A versenyen az egri St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet kapta meg a Dr. Kosárka József Emlékdíjat, amelyet minden évben a legtöbb különböző borral nevezett pincészetnek ítélnek oda a tagok. Az idei évben ők ismét bizonyították sokszínűségüket a borválasztékukkal.

A Magyar Borszakírók Köre már nyolcadik alkalommal értékelte a magyar pincészetek elmúlt öt évjáratban készített száraz és félszáraz borait. A Super 12 listákat a tagok által 2023-ban kóstolt, kiváló minőségű borok alkották. A verseny során a borok listája folyamatosan szűkült, végül december végén, Budapesten rendezett vakkóstolón választotta ki a tagság a Magyar Bor Nagydíj 2023 nyerteseit.

A Balatonfüred-Csopaki borvidékről először került ki a régió borai közül nagydíjas bor. A Badacsonyi borvidék területéről pedig először nyertek vörösborral a versenyen. Először fordul elő, hogy a két díjazott pincészet a Balaton borrégióból kerül ki.

Az idei Super 12 listákon 13 magyar borvidék mutatta be kiemelkedő borait, a legtöbb borral Eger és Szekszárd (4-4), valamint Villány és Balatonfüred-Csopak (3-3) képviseltették magukat. A Balaton borrégió és a Pannon borrégió is hét-hét borral szerepelt a 24-ből.

A Magyar Borszakírók Köre kiemelte az olaszrizling népszerűségét, hiszen idén 5 ilyen bor került be a tizenkét legjobb fehér közé. Az elismerést 2024 első negyedévében adják át Budapesten.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .