Turisztikai fejlesztések Pásztón

Pásztó, Múzeum tér, Varázsvölgy - turisztika

Varázsvölgy és a megújult Múzeum tér

A Nógrád vármegyei Pásztón befejeződtek a Varázsvölgy interaktív attrakciójának fejlesztései, ahol látogatható a középkori malom, valamint szabadtéri színpad került kialakításra és nyílt közösségi teret is kialakítottak. Emellett felújításra került a Rajeczky-ház és teljesen megújult Pásztó történelmi városközpontjának két épülete is, a Csohány Galéria és a Gaál István-emlékház. A város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományaira építve kínál interaktív kiállítást és programokat, tudtuk meg a Nógrád vármegyei város polgármesterének MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Varázsvölgy Pásztó: Interaktív turisztikai élmény

A Varázsvölgy nevű interaktív turisztikai attrakció a középkori hangulatú Pásztói Múzeum és Romkert közvetlen közelében kapott helyet. A projekt több mint 640 millió forint európai uniós támogatásban részesült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.

A Varázsvölgy projekt részeként elkészült a középkori malmot rekonstruáló műemlék, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek az évszázadokkal ezelőtti életbe. A Szent Imre tér üres telkein épített fogadóépület információs központként szolgál, bemutatva a város és környékének nevezetességeit. A Szalai malomtól egészen a fogadóépületig teraszok és sétányok nyújtanak lehetőséget helyi mesterségek bemutatására és kulturális rendezvények lebonyolítására.

A projekt kiterjed az 1989-ben elhunyt Rajeczky Benjamin zenetörténész és népzenekutató egykori lakóházának felújítására is, mely a város első díszpolgárának emlékkiállításával várja a látogatókat. Ezenkívül egy mobiltelefonos applikáció is elérhető, amely segítségével a turisták felfedezhetik a Romkert nevezetességeit, a ciszterci kolostort, az „oskolamester” házát, valamint az Üveghutát.

Pásztói Múzeum tér: Kulturális élmények a történelmi városközpontban

Pásztó történelmi központjában található „Romkert” területén a város teljeskörűen megújította a Csohány Galériát és a Gaál István-emlékházat, 407,87 millió forint európai uniós támogatás segítségével. A beruházásnak köszönhetően interaktív kiállítások és programok várják a látogatókat, miközben a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait idézik fel.

A Csohány Galéria és a Gaál István-emlékház megújításával és bővítésével létrejött egy több mint 450 négyzetméteres rendezvényház, amely kiváló helyszínt biztosít különböző eseményeknek. Az épületek között kialakított közösségi tér és szabadtéri installációk pedig további élményeket kínálnak a látogatóknak.

A Megújult Múzeum tér a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg és a város Zsigmond napi programja mellett számos más rendezvénynek is otthont ad, mint például művészeti és kulturális kiállítások, zenei fesztiválok, koncertek, konferenciák és filmvetítések.

fotó: Gyöngyös-Mátra.hu

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .