A Pannonhalmi Főapátság az Év pincészete 2023

A Pannonhalmi Főapátság az Év pincészete 2023

Az elismert „Év Pincészete” címet idén a Pannonhalmi Főapátság borászata nyerte el a villányi Gere Pincészetet és a szekszárdi Takler Pincészetet megelőzve. Az elismerés hátterében a minőség, hagyomány és elkötelezettség áll.

Az „Év Pincészete” vándordíj, amelyet 2002-ben alapítottak, az évek során meghatározó rangot ért el a magyar borászatban. Ezt a kitüntetést azok a borászatok érdemelhetik ki, amelyek a legtöbbet tették a magyar bor és borkultúra népszerűsítéséért, mind itthon, mind a határokon túl. A Pannonhalmi Főapátság pincészete 2010 után, idén már másodszor nyerte el ezt a díjat, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége közösen ítél meg.

A díj odaítélésének folyamata mély szakmai alapokon nyugszik. A három legtöbb jelölést kapott pincészet között a szavazást a három szervezet – Magyar Bor Akadémia, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége – 26 tagja végzi. A nyertes kiválasztása nem csupán a jó minőségű borokról szól, hanem a szőlőtermeléstől a borkészítésig terjedő összetett munkáról, amelyben a minőség és az elhivatottság egyaránt fontos szerepet játszik.

Pannonhalmán, az ünnepélyes díjátadó ünnepségen, Hortobágyi T. Cirill főapát beszámolt az apátság ezeréves szőlő- és borkultúrájáról. A történelmi háttér és a hagyományos értékek újraélesztésének elhivatott munkája a figyelem középpontjába került. A főapát hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évtizedben a pincészet komoly fejlődésen ment keresztül. A kezdeti 40 ezer palackos termelést sikerült megtízszerezni, ami a kitűzött célok fölötti teljesítményt mutatja.

Az 50 hektáros birtokon a fehér és kékszőlők kétharmad-egyharmad arányban találhatók meg. A fajtaválaszték sokszínűsége, beleértve a világfajtákat és a Kárpát-medencei fajtákat is, lehetővé teszi a különleges és izgalmas borok előállítását. A borászat vezetése a minőség és az innováció iránti elkötelezettségét is hangsúlyozza. A pincészet különleges házasításokkal és fajtaborokkal is rendelkezik, amelyek időtálló minőségükről és izgalmas ízvilágukról híresek. A hazai piacon és a nemzetközi színtéren is elismertek lettek, így hozzájárulva a magyar bor hírnevének növeléséhez.

Az „Év Pincészete” díjat megérdemelten nyerte el a Pannonhalmi Főapátság pincészete, amely a hagyomány és minőség mellett a modern borászati trendekre is nyitott. Az elkötelezettség, az elhivatottság és a magas színvonalú munka eredményeként kiemelkedő borok születnek, amelyek nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi borvilágban is méltán kapnak elismerést.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .