A Somlói Juhfark ünnepe 2023, Somlóvásárhely

A Somlói Juhfark ünnepe 2023, Somlóvásárhely

Október 21-én, a somlói Tornai Pincészetben immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Somlói Juhfark Ünnepet, ahol a Somlói borvidék nevezetes szőlőfajtáját, a juhfark válogatott tételeit vonultatják fel. Ez az esemény nem csupán egy borfesztivál, hanem egy különleges utazás a somlói terroir, a vulkanikus talaj és a szőlőfajta harmonikus együttműködése által keltett ízorgiába.

A juhfark, a Somló ősi fajtája, évszázadok óta létrehoz olyan borokat, melyek a világ leghíresebb borvidékein készülő nagy borokkal is felveszik a versenyt. A Somló különleges klimatikus viszonyai és az egyedi kőzetösszetételű talaj teremtik meg a juhfark karakteres ízvilágát. A szőlőfajta rengeteg arcot mutat: lehet áztatott, finomseprőn tartott, hosszan érlelt, vagy könnyedebb, reduktív eljárással készült. Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és éveken át a legjobb formáját mutatja. Savai, gazdag beltartalmi értékei és viszonylag magas alkoholtartalma teszik egyedivé és kiváló minőségűvé.

A Somlói Juhfark Ünnep nem pusztán egy rendezvény, hanem egy tapasztalat, amelybe belemerülve az ember maga is részese lehet a Somló hegy varázsának. Az eseményen a borok készítői személyesen mutatják be termékeiket, mesélnek az egyes tételekről és válaszolnak a vendégek kérdéseire. A szervezők két új, izgalmas workshopot is terveztek: somlói és más borvidékeken készült juhfark tételek összehasonlító kóstolóját, valamint juhfarkból készült borkoktélok elkészítésének bemutatóját és kóstolóját.

Az idei eseményen 14 pincészet 25 különféle juhfark tétele kerül bemutatásra, a 2017 és 2022 közötti évjáratokból. A résztvevőknek lehetőségük lesz körbejárni a Somló hegyet egy vezetett túrán, meglátogatni a pincéket, és részt venni interaktív workshopokon. A rendezvényre való kényelmes utazás érdekében különjáratú buszok indulnak Budapestről, és a jegyekhez ingyenes transzferszolgáltatás jár a környék szálláshelyeiről.

A Somlói Juhfark Ünnep nem csupán egy borfesztivál, hanem egy kulináris kaland, amelynek során az ízek és aromák egyedülálló harmóniáját lehet megkóstolni. A Somlói Juhfark Ünnep ígéretesnek tűnik, hogy felfedezze és megismertesse velünk a Somló hegy és a juhfark varázslatos világát.

fotó: Tornai Pincészet Facebook

Somlói Juhfark Ünnepe 2023

2023 október 21.
Somlóvásárhely, Tornai Pincészet-Somló

Bővebb információ és jegyvásárlás az esemény facebook oldalán

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .