Emlékezés egy Venesz díjas mesterszakácsra

Elhunyt Ingoványi JózsefElhagyta Miskolc városát Ingoványi József Venesz díjas mesterszakács. Nem más városba, országrészbe netán országba ment dolgozni, hanem az égiek konyhájába. Már születésének helye – Alsóhámor – is e nem könnyű szakma felé irányította, hiszen a Palota Szálló közelsége, csillogása, a Szinva patakban úszkáló pisztrángok az akkori gyereket elkápráztatta. Az apja is vendéglősként kereste kenyerét, így nem véletlen, hogy a családból többen választották ezt a ma sem könnyű életpályát.

{module 221}

1964-ben, szakács tanulmányainak befejezése után Miskolcon a helyi vendéglátó vállalatnál az akkori Polónia étteremben kezdte munkáját, s az akkor ott dolgozó  mesterektől: Ézsöl Jánostól, Száraz Páltól, Polner Józseftől tanulva hamarosan az akkori fiatal generáció egyik kiemelkedő szakácsává vált.

Szabados Miklós az üzletvezetője hamar felfedezte benne a szakmai elhívatottságot, majd az Avas Szálloda konyhájába vitte magával a fiatal szakembert dolgozni. Az országos hálózattal rendelkező Hungar Hotels ebben az időben kezdte építeni Miskolc-Tapolcán új szállodáját a Juno Hotelt, aminek 1974-es megnyitásakor már az étlapra konyhafőnökként Ingoványi József neve került. A hetvenes években Miskolc város protokoll rendezvényeinek nagy részét a Juno bonyolította, a konyha munkáját Krusovszki István és Mátyás Rudolf konyhafőnök helyettesek segítségével irányította. Aktív munkásságának utolsó, közel egy évtizedét a miskolci Alabárdos étterem konyhafőnökeként töltötte, ahonnan nyugdíjba vonult.

Munkahelyét, így Miskolc városát is többször képviselte Európa több országában, ezáltal ismerhették meg az általa alkotott ételeken át Hollandiában, Nyugat-Németországban, Finnországban, Lengyelországban szűkebb régiónk magyaros ízeit. Miskolc testvér városában Kassán több alkalommal főzött protokoll rendezvényhez ételsort. Meleg konyhai munkáit Magyarország számtalan településén süvegelték meg.

1982-ben Állami Mester Szakács címet kapott, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség pedig 2005-ben a magyar szakácsok által kapható legmagasabb szakmai kitüntetésben a Venesz József díjban részesítette.

Emléked megőrizzük.

Járcsics Emil mesterszakács
MNGSZ Miskolc és környéke Régió elnök

{module 221}