Havas-Tímár pincészet

2004-ben két fiatalember, Havas Balázs és Tímár László a Borászati Technikum elvégzése utáni banketten elhatározták, hogy egy saját pincészetet hoznak létre Havas-Tímár néven. Pár év tervezés, háttérmunka és előkészület után 2008-ban a sors kegyes volt hozzájuk, mivel Egerben ingyen jutottak hozzá egy tufa pincéhez (tufa pince: vulkáni eredetű tufába vájt pince), ahol régi álmukat megvalósíthatták.

 

{module 221}

Ahogy már akkor, így most is mindent kézzel készítettek. A válogatott, ládában érkező szőlőtől egészen a feldolgozásig, erjesztésig, lefejtésig, sőt még a palackokon lévő címkék tervezéséig, mindent maguk készítenek és felügyelnek. Igazi kézi borászat a’la Havas és Tímár!

Ezt az autentikus kézműves bor vonalat szeretnék a jövőben is tartani, így 10.000 palack/év nem tervezik feljebb nőni, nehogy a mennyiség a minőség rovására menjen.

A 2008-as év volt az első évjáratuk, de hivatalosan a 2011-es szortimenttel indultak el a szakma rögös, de annál szebb útján. Ez a készlet igen sikeresnek mondható, melyben a Nagyenyed hegyen szüretelt szőlőfajtákból (Blau berger, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon) készült borok találhatóak. 

Privát termőterületük egyenlőre még nincsen, de az elsődleges tervek között szerepel egy saját dűlő megvásárlása. Megvalósításig egy egri családi szőlészettől vásárolják a válogatott szőlőt, ahol a család 3.5 hektáron termeszti a csak és kizárólag vörös fürtöket.

2011 szeptember elején saját pincét vásároltak Eger központjában, melyhez már minden, így a teljes közmű is adott, hogy a Havas-Tímár borászat újabb fantasztikus borokkal és kifinomult választékkal várja nem csak az egri borok kedvelőit.

Boraik: Egri Kékfrankos – Merlot 2006; Rádé Cabernet Franc 2008; Eged-hegy Kékfrankos 2009; Franom 2009

{module 221}