Hogyan találjuk meg a tökéletes karácsonyi ajándékot?

bor, ajándék, ünnep - gasztronómia

Egy jó bor még mindíg népszerű ajándék az ünnepekre, vagy bármilyen eseményre

Ahogy közeleg a karácsony, az ajándékvadászat izgalmas, ugyanakkor néha kihívást jelentő feladattá válik. Az ékszerek, könyvek, parfümök és színházjegyek mellett egy dolog mindig biztos találatnak számít, a bor. De hogyan válasszuk ki a megfelelő ajándékot? A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza, Benesch Antal segít az eligazodásban. Szerinte a bor nem csak az ünnepi asztalon, hanem ajándékként is kiváló választás.

Közös élményekből merítsünk inspirációt!

Azt mondják, az emlékek örökké tartanak és ez kiváló kiindulópont lehet a tökéletes bor kiválasztásához. Ha az ismerősünkkel, rokonunkkal, vagy munkatársunkkal közös élmények kötnek össze bennünket, akkor miért ne idéznénk fel ezeket egy kiváló borral? A balatoni strandolást egy balatoni olaszrizlinggel, a szilvesztert egy pezsgővel, vagy proseccóval, a céges túrát pedig az adott régió kiváló vörös- vagy fehérborával idézhetjük fel.

Az ínyencek számára különleges öröm lehet egy csokoládé és bor párosítása. A magas kakaótartalmú étcsokoládé remek párost alkothat egy üveg cabernet sauvignonnal, vagy pinot noirral. A csokoládé és bor együttesen olyan ajándékcsomagot alkot, amely garantáltan örömet okoz.

Az ünnepi menühöz illeszkedő borok

Ha mégsem ismerjük a megajándékozott borpreferenciáit, az ünnepi menü kiválasztása segíthet. Az ünnepi ételsor szinte minden családban hasonló és a választás egy könnyed ebédszünetben is megállja a helyét. A halhoz például könnyű fehérborok illenek, mint a sauvignon blanc, olaszrizling vagy rajnai rizling. A töltött káposztához a Vesprim Infula Rozé és Rouge tételei, a kacsasült mellé a Mandorla borcsalád Rajnai Rizlingje, a pulykához pedig a Mandorla Sauvignon Blanc is remek választás lehet.

A klasszikus karácsonyi sütemények, például a mákos és diós bejgli párosításához az Érseki Pincészet prémium borcsaládjának, az 1277-nek a Rajnai Rizlingjét ajánlja Benesch Antal.

Újdonságok és extrák a borrajongóknak

A borok világában járatos rokonoknak, barátoknak, vagy munkatársaknak a piacon újonnan megjelent, vagy kevésbé ismert, különleges borvidékeken készült tételek lehetnek izgalmas választások. A díjazott borok mindig jó választásnak bizonyulnak és a kereskedelemben kapható rozsdamentes acélból készült borhűtő pálca, vagy egy elegáns dekantáló kiváló kiegészítője lehet a gyűjteményükhöz.

A legfontosabb szabály: jó minőségű borokat válasszunk!

Az ajándékozás során mindig tartsuk szem előtt, hogy karácsonyra csak jó minőségű borokat válasszunk. Most ne legyen helye a kompromisszumoknak! A borszaküzletekben kérhetünk segítséget a döntéshez és akár a 2-3 ezer forintos kategóriában is találhatunk kiváló magyar borokat. Ha bizonytalanok vagyunk, a nemzetközi felmérések alapján a sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, rizlingek és cabernet sauvignon továbbra is a legnépszerűbb választások közé tartoznak.

A karácsony közeledtével érdemes egy kis figyelmet szentelni a borválasztásnak, hiszen egy jól megválasztott üveg bor még tovább emeli az ünnepi hangulatot és személyessé teszi az ajándékozást.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .