Kötelező lesz a méz származásának feltüntetése az EU-ban

méz termelés, méhek - gasztronómia

Magyar kezdeményezésre az uniós agrárminiszterek megegyeztek abban, hogy kötelezővé teszik a mézesüvegeken a méz származási helyének és pontos százalékos arányának feltüntetését – közölte az Agrárminisztérium az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében.

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar erőfeszítések eredményt értek el és sikerült elérni ezt a fontos intézkedést a mézkezelés terén az Európai Uniós szinten. A döntés értelmében a jövőben minden mézesüvegen egyértelműen szerepelni fog, hogy a méz mely országból származik és az adott termékben milyen arányban található meg.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint ez a szabályozás két fontos célt szolgál. Egyrészt, a fogyasztók számára könnyebbé válik a minőségi magyar méz azonosítása, amivel támogatni tudják a hazai méhészeket és hozzájárulhatnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Másrészt, a pontos százalékot tartalmazó származásjelölés hatékony védelmet nyújthat a bizonytalan eredetű, kétes minőségű, az EU-n kívülről érkező mézek ellen. Nagy István kiemelte, hogy a szigorúbb előírások révén erősítik a mézpiacot és védelmet biztosítanak a fogyasztóknak.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezés hátterében több mint négy évnyi munka áll, mivel Magyarország már 2019 novemberében elindította az első európai mézkeverékek származásjelölési szabályainak szigorítására irányuló kezdeményezését. Az Európai Parlament a következő napokban foglalkozik a javaslattal, majd a Tanáccsal folytatandó tárgyalások következnek annak érdekében, hogy az új szabályozás minél előbb hatályba léphessen.

fotó: Jonathan Wilkins

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .