Magyarország Tortája 2024. évi döntőbe jutott torták

Magyarország Tortája 2024. döntős torták - gasztronómia

Az idei verseny témaköre a „Szuperélelmiszer”

A Magyar Cukrász Ipartestület immár tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, hogy augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe alkalmából üdvözölje Magyarország szimbolikus születésnapját. A verseny hagyományainak méltó módon megőrzése mellett azonban évről évre új lendületet kap, s ebben a folyamatban az érdeklődés és az elkötelezettség egyaránt folyamatosan nő.

Az idei verseny különlegessége az volt, hogy a témakört a „Szuperélelmiszer” adta meg, kiemelve ezzel a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagok fontosságát. A versenyzők kreativitására építve olyan új, innovatív tortakreációkat vártak a szervezők, melyek a hazai „szuperélelmiszerek” különleges ízeit és tápanyagait emelik ki.

A verseny első fordulóját a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállítás színpadán rendezték meg, ahol a nevezett torták között szakmai közönség és a sajtó munkatársai előtt mérettetett meg a versenyzők kreativitása. Az élő zsűrizés során a versenyműveket nem csak megtekinthették, hanem azokat értékelés közben is figyelemmel kísérhették a nézők, ami egy különleges atmoszférát teremtett.

A versenyre összesen 31 torta nevezése érkezett az ország minden tájáról, ami magában hordozza a magyar cukrászat gazdagságát és sokszínűségét. Az alapanyagok tekintetében a nevezések széles skálán mozogtak, a bogyós gyümölcsöktől, a gabonákon és magvakon át, egészen a zöldségekig és olajos magvakig. Különösen népszerűnek bizonyultak olyan alapanyagok, mint a cékla, sárgarépa, mák vagy éppen az áfonya és a dió.

Az idei döntősök közt olyan neves cukrászok találhatók, mint Paál Fanni és Kiss Gabriella a budapesti Dobay Cukrászdából, vagy éppen Novák Ádám és Domonkos Noémi a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéházból. Az összes döntős torta izgalmas és egyedi ízvilágot képvisel, megmutatva a magyar cukrászat mesteri tudását és folyamatos megújulását.

A zsűri szigorúan és körültekintően bírálja majd el a tortákat három fordulós értékelés során. A döntőben a versenyzőknek az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteniük tortáikat, míg a zsűri azokat ismét meghatározott szempontok szerint pontozza majd.

A verseny mellett idén is megrendezésre kerül a Magyarország Cukormentes Tortája verseny az Egy Csepp Figyelem Alapítvány támogatásával, melyre már most várják a cukrászok jelentkezését. Mindkét verseny győzteseit az augusztus 20-i ünnepségeken ismerheti meg a nagyközönség, akik ezt követően az ország cukrászdáiban is megkóstolhatják majd az ínyencségeket.

A „Magyarország Tortája” verseny továbbra is méltán híres és elismert esemény marad a magyar cukrászatban, mely évről évre új lendületet ad a szakmának, és örömöt szerez a gasztronómia iránt érdeklődőknek egyaránt.

A Magyarország Tortája 2024. döntős tortái

Árvácska – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
Fekete Gyöngy – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
Hetedhét – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
Mákvirág – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
Rigófütty – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
Tökibogyó – Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő

Az idei év zsűrijének tagjai

Auguszt Ibolya (Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca)
Baracskay Angéla (Kreatív cukrász chef, műsorvezető)
Harrer-Abosi Beatrix (Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda, Sopron)
Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula)
Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
Knezsik István (az Autós Nagykoalíció elnöke)
Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .